Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de pamuk fiyatlarının dünya fiyatlarından 70 kuruş düşük seyrettiğini, bunun sorumlusunun fiyatlar üzerinde baskı yapan Türk iplikçisi olduğunu ileri sürdü. 
     Ekim ayı başındaki şiddetli yağış sonucunda pamukta çırçır randımanında kalite ve verim kaybı yaşandığını dile getiren Kocabaş, rekolteyle ilgili net rakamların aralık ayında ortaya çıkacağını söyledi. 
     Kocabaş, 2010 yılında pamuk fiyatlarının ''tavan'' yaptığını ifade ederek, ''Geçen yılki pamuk fiyatlarının tekrarlanacağı beklentisi içinde olan çiftçi, Söke Ovası'nda pamuk ekimini yoğunlaştırdı ve bu sene rekor düzeyde pamuk ekimi gerçekleşti. Söke Ticaret Borsası verilerine göre 2011 yılında Söke ve Didim'de toplam 398 bin dönüm alana pamuk ekimi yapıldı. Pamuk üreticisi pamuk fiyatlarının bu sezon da iyi olacağını düşünerek böyle bir yol izledi'' dedi. 
     Pamuk üreticisinin bu ''hesabını'' Türk iplikçisinin ''bozduğunu'' savunan Kocabaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
     ''Geçen yıllarda Türk pamuğunun dünya fiyatları üzerinde olduğu iddiasıyla iplikçi pamuk ithal ediyor, üreticiyi bu şekilde sıkıştırmaya çalışıyordu. Bugün ise pamuk fiyatlarında tam tersi bir durum yaşanıyor. Dünya borsalarında pamuk fiyatları 4,3 lirayken, Türkiye'de bu rakam 3,6 lira. Yani bugün Türk pamuğu dünya pamuk fiyatlarına göre 70 kuruş daha ucuza satılıyor. Üreticiye yağmurdan sonra bir darbe de iplikçi vurdu. Bugün fiyatların bu derece düşük olmasının nedeni iplikçinin pamuk fiyatları üzerinde baskı yapmasından kaynaklanıyor. Adeta pamuk üreticisinden geçen yılın intikamı alınmak isteniyor.'' 
     Çiftçinin pamuk üretmekten vazgeçmesi durumunda bundan en büyük zararı iplikçinin göreceğini belirten Kocabaş, ''İplikçi kendi ayağına kurşun sıktığının farkında değil. Bu şekilde devam ederlerse üretici pamuk ekmez. Türk pamuğunu o zaman sadece eczanelerde bulabilirler. İplikçiler pamuk fiyatları üzerinde baskı yapmaya devam ederlerse üretici olarak biz de buğday, ayçiçeği, mısır ekimine yöneliriz'' dedi. 
     Mevcut pamuk fiyatlarının üretim maliyetinin çok altına düştüğünü vurgulayan Kocabaş, ''Böyle devam ederse üretici batar. Üretici batarsa iplikçi dışarıya bağlı kalır. Böylece bugün ekonomide en büyük derdimiz olan cari açık artar. İplikçiyi dünya fiyatlarından Türk pamuğuna talip olmaya davet ediyorum. Yoksa ilerde en büyük acıyı kendileri çeker'' diye konuştu. 
     
     -yağışlar verim kaybına yol açtı- 
     
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Söke İlçe Müdürü Ali Körlü de AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların pamukta verim kaybına yol açtığını, ancak buğday üretimine yönelecek üretici sayısının çok olmayacağını ifade etti. 
     Söke Ovası'nda 2012 yılı buğday ekiminin başladığını belirten Körlü, ''Yağışlar Söke Ovası'nda yüzde 20'lere varan verim ve kalite kaybına neden oldu. Ancak bu kayıp, üreticinin pamuktan kaçacağı anlamı taşımıyor. İlçemizde buğday ekiminin sanıldığı gibi 100 bin dönümü bulacağını tahmin etmiyoruz. Ancak aralık ayında bu rakam belli olur'' dedi. 
     Sökeli üretici Ekrem Palabıyık, pamuk fiyatlarının mazot parasını bile karşılamadığını belirterek, ''Çiftçi kendi çapında bir kurtuluş arıyor. Ama buğdaya yönelmek de bir kurtuluş değil. Çiftçi bu durum devam ederse üretmeyi de bırakacak. Pamuğunu TARİŞ'e teslim eden üretici parasını alamıyor. Tüccar pamuğu üreticiden çok ucuza alıyor. İplikçi pamuk fiyatlarına baskı yapıyor. Sulama ücretlerine, pamuk toplama ücretlerine, mazota zam geldi. Bu kadar olumsuzluk içinde üretici bankalara borcunu nasıl ödeyecek-'' dedi. 
     Geçen yıl 80 dönüm buğday ektiğini, bu yıl bu rakamı 150 dönüme çıkardığını ifade eden çiftçi Ramazan Güven, ''Pamuk gelir getirici olmaktan çıktı. 1,8 liraya mal ettiğim pamuğu 1,3 liraya satmak hiç akıllıca değil. Bu yüzden buğdaya ağırlık verdim. Buğday pamuğa göre hem daha az riskli, hem de geliri daha fazla'' diye konuştu.