Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Adnan Menderes Üniversitesi'nin konuğu olarak Aydın'a geldi. ADÜ Senatosu tarafından oy birliği ile verilen Fahri Bilim Doktora ünvanını alan Rahmi Koç, Aydın Ticaret Borsası Salonu'nda düzenlenen törenle cübbesini giydi. Dünyadaki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, özellikle yaşanan anarşik hareketlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek "İster Amerika, ister Japonya'da isterse Türkiye'de yaşayın çok dikkatli
olmalısınız" dedi.
Törene Aydın Vali Vekili Mesut Kırcalı, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Aşkar, Koç Vakfı'ndan Sorumlu Başkan Erdal Yıldırım, ADÜ Öğretim Üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Türkiye'de değişik üniversitelerde şimdiye kadar çok sayıda doktora ünvanı alan Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç'a Aydın'da Fahri Doktora ünvanı verildi. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fizik Laboratuvarı'na yaptığı maddi katkı nedeniyle verilen doktora ünvanını almak üzere bugün beraberindeki heyetle Aydın'a gelen Rahmi Koç kendisine bu ünvanın verilmesinden dolayı teşekkür etti.
İş adamı Rahmi Koç'a, doktora ünvan belgesini veren ve cübbesini giydiren Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şükrü Boylu, "Rahmi Koç yaptığı dünya turu ile hayallerinin peşinden giden yeniliklerle geçmişi kaynaştıran bir dünya insanıdır. Koç ailesi olarak eğitim ve iş hayatında gençlere örnek olmuştur" dedi.
Bu güne kadar çok sayıda doktora ünvanı aldığını söyleyen Rahmi Koç ise, konuşmasında, "Bir öğrencinin doktora alması 8 yıl sürüyor. Ben şimdi burada karşınızda 8 dakika konuşarak bu ünvanı alacağım. Ama bunu haksızlık olarak değerlendirmeyin. Benim 50 yıllık bir çalışma hayatım var" ifadelerini kullandı.
İletişimin gelişmesiyle globalleşen ve gelişen dünyada nerede ne oluyorsa artık anında insanların haberdar olduğunu anlatan Rahmi Koç, şöyle konuştu: "Dünya petrol fiyatları aldı başını gidiyor. Petrolün bu gün fiyatı 136 dolara geçmiş, 200 dolayından bahsediliyor. 2016 yılı için petrolün varilini şimdiden 140 dolardan kapatmışlar. Altının onsu bin doları buldu. Buğdayın tonu bin dolar oldu. Amerika'da başlayan mortgage krizi şimdilik sadece Amerika'dan 1 trilyon dolar varlığın yok olmasına sebep oldu.
Geçen Haziran'da dünya ekonomisinin yüzde 2.8 büyüyeceği söyleniyor ve tahmin ediliyordu. Bu sene Mart ayında bu tahmin yüzde 0.5'e çekildi. Yani dünya ticaretinde büyük ölçüde bir yavaşlama olacağı öngörülüyor."
Her gün değişen şartların sağlıklı karar almayı zorlaştırdığını belirten Koç, konuşmasına şöyle devam etti:"Havasına suyuna geldiğimizde dünyada şimdiye kadar olmadık ve bilinmedik, istatistiklerde yer almayan gelişmeler yaşanıyor. Depremler sıklaştı. Yanardağlar ateş püskürüyor. Tayfunlar kasırgalar köyleri ve şehirleri silip süpürüyor. 'Küresel ısınma var' diyoruz ama bir taraftan Nisan Ayı'nda Avrupa'da kar yağdı. Trenler gidemez oldu. Bir taraftan kuraklık sürerken diğer taraftan her yeri sel
götürüyor. Bunun neticesi olarak sigorta primleri olmadık şekilde arttığı gibi sigorta şirketleri kapsamlarını daraltıyor."
Bu hengamede şirketleri, sektörleri, ülkeleri planlı ve programlı şekilde idare etmenin artık cambazlık haline geldiğini anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yanlış bir karar, yanlış bir hareket bir memleketin, bir bölgenin, bir şirketin yok olmasına neden olabiliyor. Bu yetmiyormuş gibi dünyada bir de anarşik hareketler oluyor. Olmaya devam ediyor. Kimisinin arkasında bir devlet var. Kimisi organize suç, kimisi de tamamen bireysel. Bunun neticesi olarak da hemen hemen her gün binlerce masum insan
hayatından oluyor. Dolayısıyla ister Amerika'da, ister Japonya'da oturun, isterse Türkiye'de yaşayın çok dikkatli olmanız lazım"
Ülkenin gelişebilmesi için uygulamalı eğitimin öneminden de söz eden Koç, açılan yeni laboratuvarın çok mühim olduğunu söyledi. Zira birçok okulda öğrencilerin çoğunlukla teorik bilgilerle donatıldığını anlatan Koç, şöyle konuştu: "Oysa bunların pratiğe dönüşmesi ancak bıkmadan, usanmadan yapılan laboratuvar çalışmaları ve deneyleri ile mümkün. Bugün açacağımız laboratuvar ve diğer laboratuvarlardan tüm bilimlerde ulusal anlamda buluşlar yapacak gençler yetişecek. Türk sanayisi de üniversitelerde
yaşanan gelişmelere katkı sağlayacak ve dünya ülkeleri arasında öne geçeceğiz. Bütün arzum odur ki; Türk bilim adamlarının da biraz evvel bahsettiğim icatları yapabilmeleridir. Bunun için de Ar-Ge'ye ciddi yatırım yapılması gerekiyor"
Aydın Ticaret Borsası'ndaki törenin ardından Merkez Kampusu'na geçen Rahmi Koç, burada da kendi adını taşıyan ADÜ Eğitim Fakültesi fizik laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, laboratuvarla ilgili Eğitim Fakültesi Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail Özek'ten bilgi aldı.

Fotoğraflar: Elvan ÇETİN