ABD"li araştırmacılar, ilk kez bir "primat"tan klonlanmış embriyo üretmeyi başardılar. Yetişkin maymun üzerinde yapılan deney, gelecekte insana da uygulanabilecek. İnsan yumurtaları da klonlanmış embriyolara dönüştürülebilecek. Ancak böyle bir gelişmenin şiddetli etik tartışmalarına yol açacağı biliniyor.

AMERİKALI bilim adamları, ilk kez yetişkin maymunlardan düzinelerce klonlanmış (kopya) embriyo üretmeyi başardılar. Oregon Eyaleti"ndeki Ulusal Primat Araştırma Merkezi"nde yeni bir teknik ile gerçekleştirilen çalışma "klonlamada dev adım" olarak nitelenirken, aynı yöntemin "klonlanmış insan embriyosu üretimi" için de kullanılabilme ihtimali ortaya çıktı.

Bir devrim olarak tanımlanan yeni teknik sayesinde bilim adamları, insan yumurtalarını da klonlanmış embriyolara dönüştürebilecekler. Daha önce insan dahil, primat embriyosu klonlama girişimlerinde teknik sorunlarla karşılaşıldığı gibi, etik açıdan da büyük tartışmalar çıkmıştı. Bilim çevrelerinde, maymun ve insanlardan kopyalanmış embriyo üretiminin mümkün olamayabileceği düşüncesi hákimdi.

"Dev" diye nitelenen bu son deneyde bilim adamları, on yaşındaki yetişkin bir erkek maymundan klonlanmış embriyo ürettiler. Çalışma ile ilgili raporun bu ay sonuna doğru yayınlanması bekleniyor. Aynı çalışmada, klonlanmış embriyolardan alınan kök hücreler, laboratuvar koşullarında olgun kalp hücreleri ve beyin nöronlarına dönüştürüldü.

BUNDAN SONRA SIRA İNSANDA

Dr. Shoukhrat Mitapilov öncüğündeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, 100 klonlanmış embriyo, 50 taşıyıcı dişi maymunun rahmine yerleştirildi. Ancak henüz bunların hiçbirinde hamilelik sonucuna ulaşılamadı. Dünyadaki "ilk klon memeli" olan koyun Dolly"nin doğumu için tam 277 ayrı deneme yapılmıştı. Dr. Mitapilov, yeni bir teknikle, primat yumurtalarının her biri ile maymun deri hücresinin çekirdeğine "füzyon yöntemi" uyguladı. Dr. Mitapilov, çalışmanın Nature Dergisi"nde yer alacağını ifade ederek ayrıntı vermedi. Diğer bilim adamları da Dr. Mitapilov"un çalışmasından övgüyle söz ettiler. Avustralyalı Prof. Alan Trounson, "Bu noktadan sonra insanlara geçilebilir" diye konuştu. Emekli oluncaya kadar Dr. Mitapilov ile birlikte çalışan Prof. Don Wolf ise yeni teknik için, "Primat yumurtalarına hasar veren morötesi ışık ve boya kullanılmıyor. Daha önce maymunlarla yaptığımız deneylerde yumurtaya hasar verdiğimizi bilmiyorduk" diye konuştu.