Dengesiz klima kullanımı sonrasında başımıza gelen çeşitli ağrı, halsizlik, çarpıntı, gereksiz yere titreme hatta inanmayacaksınız göz kararmasından yakınmaya başlıyoruz.

Uzmanlar bu konuda en büyük uyarıyı şu şekilde yapıyorlar; "Ortam çok soğuk olmamalı ve sık sık havalandırılmalı". Çünkü klimalar yalnızca oda içerisindeki hava sirkülasyonunu sağlar, içeriye temiz hava girmesine yardımcı olmaz...

Ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte klima kullanımında da önemli derecede artış yaşandı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Melih Özışık özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kimselerin bulunduğu ortamlarda klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Klimalı ortamın sık sık havalandırılması gerektiğinin altını çizen Dr. Özışık, “Klimalı ortam çok soğutulmamalı ve sık havalandırılmalıdır. Ayrıca klimaların filtrelerinin de düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Klimaların nem oranlarının 45-60 derece arasında tutulması tavsiye edilir. Sıcaklık ayarı yaparken ısı 6-7 derece birden düşürülmemeli ya da artırılmamalıdır” diye konuştu.

Klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığının yaz aylarında çok fazla görüldüğünü belirten Dr. Özışık, “Hastalığın belirtileri halsizlik, kırgınlık, şiddetli baş ağrısı, yaygın kas ağrıları şeklinde kendini gösterir. Hastalığa neden olan bakteri büyük oteller ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir. Su sisteminde üreyen bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda üremeye devam eder. Suyun kullanımı sırasında oluşan aerosollerin solukla akciğere alınması hastalığa neden olur. Kronik akciğer, karaciğer, kanser ve şeker hastaları ile alkolizm ve yoğun sigara kullanımı neticesi savunma sistemi zayıf olanlar lejyoner hastalığına yakalanmada risk grubundadır” dedi.