KKTC"de devir teslim töreninde, eski Cumhurbaşkanı Talat sivil yaşamında yardımcı olsun diye 24 kişilik bir ekip istedi

KKTC"de Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu"nun Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat"tan görevi devraldığı törende, Talat"ın ve eşi Oya hanımın sivil yaşamında yardımcı olsun diye 24 kişilik bir ekip istemesi krize neden oldu.
Talat, Cumhurbaşkanlığı"ndan ayrılmadan önce Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Sarıca ile Başbakanlık Müsteşarı Mustafa Togay “Talat"ın sivil yaşamda nelere ihtiyacı olacağı” konusunda toplantı yaptı. Sarıca, Talat"ın çalışmak istediği kişilerin listesini Togay"a verdi.
Listenin 24 kişiden oluştuğunu gören Togay konuyu Bakanlar Kurulu gündemine getirdi. Ayrıca Türkiye"deki uygulamalar da araştırıldı.
Talat"ın müsteşarından gelen taleplerin Bakanlar Kurulu"nda değerlendirilmesi, gerekirse acilen bir yasa tasarısı hazırlanıp, Meclis"e gönderilmesi ve bundan sonra emekli olacak tüm cumhurbaşkanları için aynı kuralların uygulanması önerildi.

"Manipüle edildi"
Talat da hükümetin tavrına tepki gösterdi ve tüm taleplerini geri çekti. Konuyu dünkü devir teslim törenine taşıyan Talat, Eroğlu"nu ve ekibini eleştirdi. İstediği personelin manipüle edildiğini savunan Talat, “Yasalar uygulanıncaya kadar devletin hiçbir şeyini kullanmayacağım” dedi. Araç da istemeyen Talat, Cumhurbaşkanlığı"ndan Suzuki marka bir araçla ayrıldı.
Talat, Ulusal Birlik Partisi"nin(UBP) yayın organı Güneş gazetesi yazarı Şinasi Başaran"ın, “Cumhurbaşkanlığında giderayak yağma mı başladı” başlıklı yazısını da “Bu en ağır hakaret” diye eleştirdi.



İŞTE TALAT"IN İSTEDİĞİ PERSONEL:
3 sekreter-arşiv memuru
1 aşçı-garson
2 odacı
2 temizlikçi
7 koruma
5 çalışma ekibi
3 araç

EŞİ OYA TALAT İÇİN:
1 araç, 1 koruma, 1 sekreter, 1 posta



DENKTAŞ KAÇ PERSONEL ALMIŞTI?
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, makamından ayrılırken kendisine 3 sekreter, birer odacı ve garsonla 5 koruma (aynı zamanda Denktaş"ın aracını kullanıyorlar) verilmişti.



TÜRKİYE"DE DURUM
EVREN"E, DEMİREL"E SEZER"E NE VERİLDİ?
Türkiye"nin yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren 1982 - 1989, dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1993 - 2000, onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de 2000 - 2007 arasında görev yaptı. Görevden ayrılmalarının ardından makam aracı ve resmi koruma tahsis edilen bu isimlerden Evren için 5, Demirel için 6, Sezer için de 16 personel ayrıldı.


KKTC TÜRKİYE"DEN NE KADAR YARDIM ALIYOR
Türkiye"nin KKTC"ye 2004"te yaptığı yardımı dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 550 milyon dolar olarak açıklamıştı. 2008"de bu miktar 800 milyon dolara yükseldi. 2009"da kriz nedeniyle rakamın azaldığı ve 450 - 500 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Milliyet