Kıbrıs Rum yönetiminde açılan hazır mobilya mağazası IKEA yılbaşı öncesi KKTC"de ev ev katalog dağıtmaya başlayınca Maliye Bakanı Ersin Tatar sert tepki gösterdi.

Dağıtıcılar korkuya kapılarak 23 bin katalogdan kalanları denize attı. Tatar, “Rumlar ekonomimizi yutmaya çalışıyor. Bizden bir kuruş alışveriş yapanı cezalandırıyor. Akmerkez gibi yerlere çağrı yapıyorum. Gelin siz de Rum sınırında yer açın, burada potansiyel var” çağrısında bulundu. Tatar, IKEA"nın KKTC için 150 bin katalog siparişi verdiğini ve 23 bin adetlik ilk partinin dağıtılmaya başlaması üzerine önlem almak zorunda kaldığını söyledi.

Kataloglar bardağı taşırdı
IKEA kriziyle soruları yanıtlayan Bakan Tatar, “Mayıs ayında iktidara geldiğimizde Rumların büyük alışveriş merkezleri cazibe merkezi olmuş, perakende alışveriş Rum kesimine kaymıştı. Halka KKTC"de alışveriş yapın çağrısı yaptım. Ülkeyi ucuzlatmak için KDV"yi indirdim. Ve büyük ölçüde de başarılı oldum. Ancak IKEA"nın dağıtmaya başladığı kataloglar bardağı taşıran son damla oldu” dedi.
Tatar, Rum yönetiminin KKTC"den alışveriş yapanları ağır bir şekilde cezalandırdığını, Rum medyasının Türk ürünlerinin reklamını almadığını, pazarlarda Türk-Rum diye domates avı yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “Rumlar KKTC ekonomisini eritmek için planlı hareket ediyor. Bir Kıbrıslı Türk neden Rum tarafındaki Marks & Spencer"a gidip muhtemelen Türkiye"de üretilmiş bir malı alsın. Engellemek için çağrı yaptım. "Rumlar yüzde 20 KDV ve vergi alıyor. Bu da Rumların silahlanmasına gidiyor" dedim. Bizim de Türklük gururumuz, onurumuz var. Türkiye"nin yardımıyla her ay 150 milyon lira memura ve emekliye maaş ödüyoruz. Rum düşmanlığı yapmıyorum.” /hürriyet