Medya Okuryazarlığı dersini alanlar ise daha az TV seyredip, daha az telefonla konuşuyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yüz yüze mülakata dayalı anket, Türkiye'de ilköğretimde okuyan genç nüfusun zamanını nasıl geçirdiğini ortaya koydu. Medya okuryazarlığı çalıştayına sunulmak üzere hazırlanan anket, 26 il merkezi 100 ilköğretim okulunun 7. ve 8. sınıflarında okuyan 2 bin 515 öğrenciyle, "medya okuryazarlığı" dersinin etkisini ölçmek amacıyla gerçekleştirildi. Dersi alan öğrencilerin televizyon seyretme, bilgisayar, internet ve telefon kullanma oranlarında "azalma" dikkat çekti.

HAFTA SONU 3 SAAT

Araştırma, öğrencilerin okul dışındaki boş zamanlarını nasıl geçirdiğine ilişkin veriler ortaya koydu. Buna göre, öğrencilerin en fazla kullandığı iletişim aracı televizyon ve bilgisayar oldu. Öğrenciler hafta içinde günde ortalama 2 saat 50 dakika, hafta sonlarında ise 3 saat 8 dakika televizyon izliyor. Hafta sonu televizyon izleme süresi en yüksek bölge Marmara, en düşük bölge ise Güneydoğu. Kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre televizyonu daha fazla izlerken, Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre bilgisayarı daha fazla kullandığı belirtildi. Öğrenciler günde 2.36 saati bilgisayar başında geçirirkenÖğrencilerin yüzde 81'i televizyonu ailesiyle, yüzde 16'sı da tek başına izliyor.

SPOR YAPAN ÖĞRENCİ YOK

Anket, öğrencilerin, boş vaktinde "kapalı alanda spor yapma alışkanlığı" olmadığını ortaya koydu.
Öğrencilerin boş vaktine ilişkin veriler şöyle sıralandı: Öğrencilerin dörtte üçü (yüzde 70.6) boş zamanlarını ders çalışarak geçiriyor. İkinci sırada ise, yüzde 66.6 ile televizyon izlemek var. Ailesiyle birlikte vakit geçiren öğrencilerin oranı yüzde 60.2, kitap okuyan öğrenci oranı ise yüzde 58.5 olarak gerçekleşti. Bilgisayarda oyun oynayanların oranı yüzde 38.9, spor yapanların oranı yüzde 31.2.

ÖĞRETMENLER UYARIYOR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 62.5’i öğrencilerin gazete ve dergilerden “olumlu” etkilendiğini belirtti. Ankete göre öğrencilerin yüzde 71.9’u televizyondan, yüzde 37.5’i bilgisayardan, yüzde 62.5’i internetten “olumsuz” etkileniyor.

Cep ve bilgisayarda Ege birinci

Ege bölgesindeki öğrencilerin yüzde 70.5'i, Güneydoğu'daki öğrencilerin ise yüzde 51.9'u cep telefonunun önemli iletişim aracı olduğunu ifade etti. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre cep kullanma oranı daha yüksek çıktı.
Bilgisayarı önemli iletişim aracı olarak gören öğrencilerde de Ege bölgesi (yüzde 75.4) öne çıktı. Güneydoğu yüzde 54.4 ile ikinci sırada yer aldı.

Yüzde 21'i gazete okuyor

Arkadaşlarıyla vakit geçiren öğrencilerin oranı yüzde 31. Boş vaktinde internette sörf yapanların oranı yüzde 29.4, gazete ve dergi okuyanlar yüzde 21.3, açık alanda oynayan yüzde 18.7.

Yüzde 8'i çalışıyor

Öğrenciler arasında, okul dışı zamanlarını çalışarak geçirmek zorunda kalan yüzde 8 düzeyinde bir öğrenci grubu bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 58.7'si kendi ailesine ait bir işte, yaklaşık yüzde 40'ı ise başkasına ait herhangi bir işte çalışıyor.

Radyo önemsenmiyor

En az kullanılan iletişim araçları; telefon (günde 15 dakika), radyo (12 dakika), dergi ve gazete (39 dakika) olarak sıralandı.

HABER: EZELHAN ÜSTÜNKAYA / BUGÜN GAZETESİ