İlk duruşmada beraat istenince mahkeme ‘propaganda yapıldığı için’ bu talebi kabul etmedi.

DHKP-C mensubu Harman 2002 yılında yaşamını yitirmişti.

Kadınlar Günü için düzenlenen yürüyüşte, ölüm orucunda yaşamını yitiren kızının fotoğrafını taşıdığı gerekçesiyle hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan annenin “derhal beraat” talebi reddedildi. Duruşmada savunma yapan anne Hatice Harman, “Kızım benimle birlikte etkinliğe katılsın düşüncesi ile fotoğrafını taşıdım. Yanımda olmasını istedim” dedi.

Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Malatya’da yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına ölüm orucunda ölen kızının fotoğrafı ile katılan 57 yaşındaki Hatice Harman hakkında 5 yıl hapse mahkum edilmesi istemiyle açtığı davanın ilk duruşmasında, “derhal beraat” talebi reddedildi.

Dava açılması abesle iştigal

Anne Hatice Harman, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, “8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katıldım. Burada taşımış olduğum fotoğraf ölüm orucunda ölen kızım Feride Harman’ın fotoğrafıdır. ‘Bugün de ölen kızım benimle birlikte etkinliğe katılsın’ düşüncesi ile fotoğrafı taşıdım. Propaganda kastım yoktur. Beraatimi istiyorum” dedi.

Harman’ın avukatı Evrim Deniz Karatana ise “Hatice Harman kendi öz kızının fotoğrafını taşımıştır. Kendi kızının fotoğrafını her yerde taşıyıp bulundurabilir. Manevi bir durum vardır. İsnat edilen suç veya başka bir suçla yargılanması düşünülemez. Bu sanık hakkında dava açılması abesle iştigaldir. Gerekirse bu sanık hakkındaki dosyasının ayrılarak derhal beraat kararı verilmesini istiyoruz” dedi.

Mahkeme, avukat Karatana’nın, kızının fotoğrafını taşıdığı için hakkında dava açılan Hatice Harman’ın dosyasının ayrılarak derhal beraat kararı verilmesi talebini reddetti. Duruşma dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için ertelendi. İddianamede, Harman için, “Şüpheli Hatice Harman’ın DHKP-C terör örgütü mensubu olan ve Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda başlattığı ölüm orucu sebebiyle cezası 6 ay ertelenen ve tedavisi için Ankara Numune Hastanesi ’ne kaldırılan ancak tedaviyi kabul etmemesi sebebiyle 16 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybeden ve örgüt tarafından devrim şehidi ilan edilen kızı Feride Harman’ın resminin bulunduğu afişi yürüyüş boyunca ve basın açıklaması sırasında taşıdığı, resmin altında ‘Halk Cepheli Kadınlar’ ibaresinin bulunduğu tespit edilmiştir.”

Propaganda sayıldı

Savcılık, Harman’ın kızının fotoğrafını taşıdığı için Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesinde düzenlenen “yasadışı örgüt propagandası yapmak ” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti. İddianamenin esas alındığı polis tutanağında da Hatice Harman’ın kızı, Feride Harman ’ın resmini taşırken çekilmiş fotoğrafına yer verilmişti.