Doğu Ukrayna'da bir füzeyle düşürülen Malezya Havayolları uçağında karısını ve kızını kaybeden Hollandalı baba, Rusya lideri Vladimir Putin ve Ukrayna'daki ayrılıkçı liderlere hitaben kaleme aldığı mektubunda "Biricik kızımı öldürdüğünüz için teşekkür ederim" dedi.

Lise son sınıfa geçen 17 yaşındaki Elsemiek de Borst'un babası Hans de Borst, Hollanda basınında yer alan mektubuna şöyle devam etti:

"Kızım seneye bitirme sınavlarına girip inşaat mühendisliği okuyacaktı. Çok hevesliydi. Savaşın yaşandığı hiç tanımadığı bir ülkede sebepsiz, havada öldürüldü. Siz yukarıda adı geçen beyler umarım tek evladım olan kızımın gencecik hayatını parçaladığınız için kendinizle gurur duyuyorsunuzdur. Umarım aynaya tekrar rahat bakabiliyorsunuzdur. Umarım mesajımı İngilizceye çevirip okursunuz. Tekrar teşekkür ederim."

Hans de Borst, mektubun sonunda Putin'den kaza yerinin güvenliğinin sağlanarak Hollandalı araştırma ekibinin rahat çalışmasına izin verilmesini istedi.

Bu arada, Hollandalı eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in olaydan sonra "paniklediğini" öne sürdü.

De Hoop Scheffer, "MH17 sefer sayılı uçağı kim düşürdü? Bu soruya en net cevabı ABD verebilir. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Füzenin nereden fırlatıldığına ilişkin uydu görüntüleri ellerinde vardır" dedi.

Hollanda Hükumeti'nin kaza ile ilgili "tarafsız soruşturma" isteğine Putin'in olumlu yaklaştığını belirten eski NATO Genel Sekreteri, şöyle devam etti:

"Ama Rusya'nın bu konuda dürüst davranacağı konusunda ciddi şüpheler var. Uçağın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğünün ortaya çıkması halinde Rusya'yı ciddi sıkıntılar bekliyor. Ayrılıkçılar ağır Rus tanklarıyla dolaşıyor. Kremlin'in izni olmadan o tanklar oraya giremez. Putin'in paniklediğinin göstergelerinden biri, olay sonrasında yaptığı tuhaf açıklama. Asıl hedefin kendisini taşıyan uçak olduğunu söyledi. Oysa Putin'in uçağı olay anında Polonya hava sahası üzerindeydi. Ukrayna ile ilgisi yoktu. Bu kadar çok kayıp olmasa bu açıklamaya ancak gülünürdü."