MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda okuma önerisine prensipte "evet' dedi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kız ve erkeklerin ayrı okullarda okuduğunu belirten Bakan Çubukçu, “Bu meseleyi çağdaşlık, çağ dışılık, harem- selamlık olarak değerlendirmek herşeyden önce eğitim planlaması açısından bilimsel değil. Ben buna prensipte karşı olmadığımı açıkça ifade etmek istiyorum” dedi.
Uçakla Muş'a gelen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu"yu Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı AK Parti'li Necmettin Dede, kamu kuruluş temsilcileri, ve çok sayıda kişi karşıladı. Bakan Çubukçu, havaalanında kız ve erkek öğrencilerin ayrı okullarda eğitim görmesi konusunda plan olup olmadığını soran gazeteciye sürekli aynı soruyla karşılaştığını söyledi. Bakan Çubukçu, İzmir'de bilim insanlarının da katıldığı çalıştay yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

“Bu tür öneriler her zaman yapılıyor. Özellikle belli bölgelerde kız çocuklarının okullaştırılması açısında eğitim- öğretimin orta öğretimde ayrı planlanması konusunda öneriler her zaman yapılıyor. Türkan Saylan da bunu öneriyordu. O zaman ona tepki gösterilmiyordu ama Milli Eğitim'in benimsediği ve yürürlüğe koyacağı politika olarak sunulması ve "Milli Eğitim'i böyle düşünüyor' diye sunulması hatalı. Ama bunun savunulabilir bir görüş olduğunu ben söylüyorum. Özellikle belli bölgelerde orta öğretimde kız çocuklarının okullaşmasının teşvik edilmesi konusunda önemli buluyorum. Geldiğimiz bölgede Türkiye genelinde kız çocuklarının orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 65'ken burada yüzde 24. Yani siz şimdi bölgesel faktörleri tamamen göz ardı ederek eğitim planlayamazsınız. Eğitimin planlanması veya böyle tedbirlerin önerilerin yerine getirilmesinde uygulanmasında doğrusunu isterserinz sakınca görmüyorum. Kız öğrencilerin bir okulda, erkek öğrecilerin bir okulda okuma uygulaması Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren uygulanmış bir proje. Dünyanın her yerinde uygulanan bir proje. Bu önerinin de bu kadar mesele yapılacak bir yönü olduğunu düşünmüyorum açıkçası.”

BİTLİS'E GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Muş'tan Bitlis'e gitti. Bitlis'te Belediye Başkanı AK Parti'li Fehmi Alaydın'ı makamında ziyaret eden ve onuruna verilen yemeğe katılan Bakan Çubukçu, Bitlis'in eğitim şehri olma yolunda ilerlediğini, atılan temeller ve yapılan açılışlarında bunun göstergesi olduğunu söyledi. Bakan Çubukçu, Bitlis'teki Eren Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Doğru'yu ziyaret edip üniversite hakkında bilgi aldıktan sonra, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nce yaptırılacak 24 derslikli lise ile 300 kişilik öğrenci yurdunun temel atma törenine katıldı. Bakan Çubukçu, daha sonra Milli Piyango İdaresi'nce yaptırılan Milli Piyango İlköğretim Okulu'nda incelemelerde bulundu. Çubukçu, Bitlisli işadamı Nezir Gencer tarafından annesi Necibe Gencer adına yaptırılan Kız Meslek Lisesi"nin açılışını da yapacak.

DHA