İnsan hayatı sulara yani okyanus ve denizlere bağlı. Denizlere olan ihtiyacımız sadece doymak için değil. Teneffüs ettiğimiz havanın yüzde ellisini de denizlere borçluyuz. Yani kısaca deniz olmadan bir yaşam düşlemek neredeyse imkansız gibi. Ancak denizlerin geleceği tehlike altında. Hem de ölümcül bir şekilde. Bunun en önemli kanıtı ise son 70 yılda denizlerden yakalanan balıkların boyutlarındaki inanılmaz küçülme...

ABD'nin Florida eyaletindeki bir balıkçıda son 70 yılda çekilmiş üç kare, denizlerdeki yaşamın ne kadar tehlike altında olduğunu bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
İlk kare 1950'lerde Florida eyaletine bağlı Key West'de çekilmiş. Bir balıkçı yakaladığı dev balıklarla gurur pozu veriyor.
Aynı yerin bu kez 1980'de çekilmiş fotoğrafını görüyorsunuz. Balıklar 30 yılda neredeyse dörtte üç oranında küçülmüş.
Ve aynı balıkçının şimdiki hali. 1950'lerdeki o koca balıklar neredeyse hamsi ebatlarına gelmiş. Bu üç resim arasındarki fark denizlerdeki yaşamın ne kadar azaldığı ya da küçüldüğünü de bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.
Bilimadamları da son 30 yılda denizlerdeki yunus, köpekbalığı ve balina gibi büyük balık türlerinin dörtte üçünün kaybolduğunu söylüyor. Bir uyarıları daha var. O da, son 30 yılda resiflerin dörtte birinin öldüğü.