Soğuk kış günleri yaklaşırken, yazlık ayakkabılara göre kapalı ve daha sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabıların seçiminde dikkatli edilmesi gerektiği bildirildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ayak sorunlarının önemli bir kısmının sağlıksız ayakkabılardan kaynaklandığını kaydetti.

İyi tasarlanmayan ve sağlıklı malzemeden yapılmayan ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusu yanında ayak, topuk, baldır ve bel ağrısıyla çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklar yol açtığını anlatan Akdur, bu tür ayakkabıların aynı zamanda basış bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunu bildirdi.

Akdur, "Bu konuda gösterişten çok sağlığa önem verilmesi gerekir. Çünkü günlük yaşamda kilolarca basınca maruz kalan ayaklarımızı sakatlanma ve incinmeye karşı ayakkabılar korur. Oysa ayakları korumak bir yana bazı ayakkabıların kendisi sakatlıklara neden oluyor. Bu bakımdan, çoğunlukla kapalı ve sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabı yazlık ayakkabıya göre daha önemlidir" dedi.

Akdur, "Şık ve gösterişli ayakkabılar ne yazık ki pek sağlıklı olmuyor. Şıklık adına ortaya konulan yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabılar ayak sağlığı açısından pek çok sakıncayı da beraberinde getiriyor" diye konuştu.

Akdur, "Çünkü yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabılar ayakta hem işlev hemde şekil bozukluğuna neden oluyor. Örneğin, sivri burunlu ayakkabı parmakları uca doğru toplayarak üst üste bindirir. Bu da zamanla parmakların doğal duruşunu etkileyerek tıpta 'hallux valgus' diye adlandırılan ayak başparmağı bozukluğu ya da ayak başparmağında çıkıntıya, kalıcı şekil bozukluklarına neden olur" dedi.

Bunlara dikkat!

Ayaklarda oluşacak dengesizliklerin dizlere, tüm omurga sistemine etki ettiğini anlatan Akdur, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekir. Herkesin ayağının anatomisi farklıdır. Ayakkabının ayağa uygun olması çok önemlidir. Ayağın anatomik yapısına uymayan, bol ya da sıkı ayakkabı giymek sakıncalıdır. Ayağa tam uyan numara alınmalı, kesinlikle sonradan genişler düşüncesiyle dar ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabı kan dolaşımını engellemeyecek rahatlıkta olmalı ve parmakla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk kalmalıdır.

Kişiye göre ayarlanabilir olması nedeniyle bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ortopedik ayakkabılar taşıyıcı noktaları desteklediği için vücudun rahat taşınmasını sağlayarak, omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüşü rahatlatır ve kişinin yorulmasını geciktirir. Bu nedenle sadece ayak için değil, vücut için de faydalıdır."

CNN Turk