Koşaner, ses kaydında "Bir erimizi alnının ortasından vurduk." diyor. Raporlar da, yirmi yılda iki tabura yakın askerin şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu ölümler ailelere genellikle kaza kurşunu, trafik kazası, yılan sokması şeklinde sunuluyor.
 
Eski Genelkurmay Başkanı Işık Ko-şaner'in internete düşen ses kaydındaki "Bir erimizi alnının ortasından vurduk." itirafı, çocukları askerde 'şüpheli' şekilde ölen aileleri harekete geçirdi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en üst düzey komutanlarından birinin ağzından duydukları bu sözler karşısında büyük şok yaşayan aileler, sorumlular hakkında dava açmaya hazırlanıyor.
 
İçinde bulundukları durumu 'rezalet' olarak nitelendiren Koşaner'in altını çizdiği konularla ilgili TSK'nın şu ana kadar nasıl bir adım attığı ya da atacağı ise bilinmiyor. Buna karşılık resmî raporlara yansıyan şüpheli asker ölümleri, tahmin edilenden de yüksek boyutlarda.
 
Raporlarda 1991 ile 2001 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte 815 askerin 'şüpheli' bir şekilde hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bundan sonraki 10 yıllık dönemde ise 527 askerin ölümü şüpheli olarak kayıtlarda yer alıyor. Bir taburun 800-900 kişiden oluştuğu dikkate alındığında son 20 yılda 2 tabura yakın askerin 'intihar' ve 'şüpheli ölüm' sonucu hayatını kaybettiği görülüyor.
 
İnsan Hakları Derneği tarafından açıklanan bu rapor, Jandarma Genel Komutanlığı'nın resmî rakamlarıyla da örtüşüyor. Jandarma'nın 2001-2010 yılları arasında sadece kendi bünyesinde kayıtlara düştüğü şüpheli ölüm sayısı 401. Ancak bu rakama 2010 yılı dahil değil. Şüpheli ölümler TSK listelerinde 'askerî zayiat' olarak yer alırken, tepki çekmemesi için ailelere bu şekilde bilgi verilmiyor. Ölümler, genellikle 'kaza kurşunu', 'intihar', 'elektrik ya da yıldırım çarpması', 'yüksekten düşme', 'trafik kazası', 'eğitim sırasında mühimmat patlaması', 'yılan sokması' ve 'kalp krizi' diye sunuluyor.
 
zaman