Mustafa Gürlek'in haberi

Zaman'ın iki gün önce yayımladığı haberi ihbar kabul eden bakanlık 'Keşanlı Ali' markasıyla üretim yapan firma hakkında soruşturma açtı. Firmanın 1989'dan beri askeriye ile çalıştığı ve ürünlerinin kamuya açık yerlerde tüketilmediği bilgisi verildi. Olayın ortaya çıkması üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve 1'inci Ordu Komutanı Yalçın Ataman, bölgede incelemelerde bulunmuştu.

Edirne'nin Keşan ilçesinde 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı'nda vatanî görevini yapan Mehmetçik'e, içinde domuz ve at etinin olduğu ürünlerin yedirildiği ortaya çıkmıştı.

'Keşanlı Ali' markalı tost çeşitleri, hamburger, kebap, sandviçler ve köfteler Tugay Komutanlığı'na bağlı B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı laboratuvarlarında incelenmişti. Yapılan analizlerin sonucunda hazırlanan rapor, 14 Haziran 2011'de üst komutanlıklara gönderildi. Buna rağmen ürünlerin askeriye içinde satılması engellenmemişti. Haberi ihbar kabul eden Tarım Bakanlığı harekete geçti. Keşan'da faaliyet yürüten firma hakkında geniş çaplı bir soruşturma yürütüleceği belirtildi.

Skandala ismi karışan firmanın 1989'dan bu yana askeriye ile çalıştığı ve ürettiği ürünlerin kamuya açık yerlerde tüketilmediği bilgisi verildi. Askerî gazino ve kantinlerinde tüketilen gıdaların kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kendi bünyesinde bulunan birimler tarafından yapıldığı için Tarım Bakanlığı tarafından görevli uzmanların kontrolünün dışında olduğu belirtiliyor.

Söz konusu firmanın üretim yaptığı tesislerde inceleme başlatıldığı ve sucuk ve et ürünlerinin temin edildiği diğer firmalar hakkında da inceleme başlatılacağı aktarıldı. Ayrıca Edirne'nin Keşan ilçesindeki yerel gazetelerin dünkü haberlerinde 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı tarafından söz konusu iddialarla ilgili açıklama yapıldığı öğrenildi. Yapılan açıklamaya göre, 6 ay önce gerçekleştirilen bir ihale öncesinde firmadan getirilen numune ürünler üzerinde yapılan incelemede domuz ve at etine rastlandığı ancak bu tespitin ardından firmanın ihaleye dâhil edilmediği savunuluyor.

ZAMAN