Elektronik haberleşme sektöründe kişisel veriler hukuka, dürüstlük kurallarına uygun olarak ve ilgili kişinin rızası ile işlenebilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca hazırlanan, ''Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunması Hakkında Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikle elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin işlenmesi, saklanması ve gizliliğin korunması için elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin uyacakları usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, elektronik haberleşme sektöründe kişisel veriler hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun ve ilgili kişinin rızasına dayalı olarak işlenecek. Veriler doğru olacak ve gerektiğinde güncellenecek.

İşletmeciler, kişisel verilerin işlenmesine ilişkin güvenlik politikası belirleyecekler. Alınacak tedbirler, asgari istem dışı, yetki dışı ya da yasa dışı olarak, kişisel verilerin tahrip edilmesi, kaybolması, değiştirilmesi, depolanması veya başka bir ortama kaydedilmesi, işlenmesi, ifşa edilmesi ve söz konusu verilere erişilmesine karşı kişisel verilerin korunmasını içerecek.

İşletmeci, şebekenin ve kişisel verilerin güvenliğini ihlal eden belirli bir risk olması durumunda bu risk hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu ve aboneleri etkin ve hızlı bir şekilde bilgilendirmekle yükümlü olacak.

-Haberleşmenin gizliliği

Elektronik haberleşme ve ilgili trafik verisinin gizliliği esas olup, ilgili mevzuatın ve yargı kararlarının öngördüğü durumlar haricinde, haberleşmeye taraf olanların tamamının rızası olmaksızın haberleşmenin dinlenmesi, kaydedilmesi, kesilmesi ve gözetimi yasak olacak.

İşletmeciler, sundukları hizmetin kapsamı dışındaki amaçlar için trafik verisini işleyemeyecek. Trafik verisini işleme yetkisi, trafik yönetimi, arabağlantı, faturalama, yolsuzluk tespitleri, tüketici şikayetlerinin değerlendirilmesi, elektronik haberleşme hizmetlerinin pazarlanması veya katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulması hususlarında işletmeci tarafından yetkilendirilen kişilerle sınırlı olacak. Veri kategorileri, haberleşmenin gerçekleştiği tarihten itibaren işletmeciler tarafından bir yıl süreyle saklanacak.

İşletmeci, arayan numaranın görünmesine imkan sağladığı durumlarda; arayan kullanıcıya her bir arama için basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak numarasını gizleme imkanı sağlamakla, aranan aboneye basit bir yöntemle ve ücretsiz olarak, gelen aramalarda arayan numaranın gösterilmesini engelleme imkanı sağlamakla yükümlü olacak.

Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.