Diyanet, kısırlaştırılmış hayvanların kurban olarak kesilip kesilmeyeceğine ilişkin açıklama yaparak, “Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmamaktadır” dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinden kurban ile ilgili merak edilenlere yer verdi. Kurbanın “Allâh"a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder” olarak tanımlandığı açıklamada kurban kesmeyenlere yardım edilmesi gerektiği de ifade edildi. Kurban olamayacak hayvanlara ilişkin ise “Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya 2 gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olamaz” denildi.

-“KUYRUĞU KOPAN HAYVANIN KURBAN EDİLMESİ CAİZ DEĞİL”-

Diyanet çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanların kurban olarak kesilip kesilemeyeceği ile ilgili tartışmalara son verdi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, konuyla ilgili, "Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmamaktadır” açıklamasına yer verdi.

Doğumdan sonra hayvanların boynuzlarının elektrik ve benzeri yöntemlerle kurutulması suretiyle boynuzsuz olarak büyüyen hayvanların kurban edilmeye engel başka özürleri yoksa kurban edilmesinde bir sakınca olmadığını belirten Diyanet, ayrıca doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban edilmelerinde bir sakınca bulunmadığını, ancak bir kaza sonucu kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan hayvanın kurban edilmesinin caiz olmadığını kaydetti.

-“KURBAN BAYRAMIN İLK ÜÇ GÜNÜ KESLİLİR”-

Kurban edilecek hayvanların bayramın ilk üç gününde kesilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Hangi hayvanların kurban edilebileceği” sorununa ise Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir” yanıtı verildi.

-“ZENGİN EŞLER AYRI AYRI KURBAN KESSİN”-

Koyun veya keçinin bir kişi tarafından; sığır, manda ve devenin ise, yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban olarak kesilebileceği kaydedilen açıklamada kimlerin kurban kesebileceği ise şöyle ifade edildi:

“Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman"ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir. Ancak İmam Malik"e göre aile reisi tüm aile efradı adına bir adet büyükbaş veya küçükbaş hayvan keserse bu yeterli olur. Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişi; kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir.”

Kurban etinin tamamının ailenin ihtiyaç durumuna göre evde bırakılabileceği, ancak toplumda ihtiyaç sahiplerinin arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılmasının daha uygun olduğu duyurulan açıklamada, kurbanın derisinin bir fakire veya hayır kurumuna verilmesi gerektiği belirtildi.

-“KURBANI ŞOK İLE BAYILTMAK CAİZ Mİ?”-

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre, ölüm acısını azaltmak amacıyla kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel oluşturmuyor. Ancak hayvanın kesilmeden, şokun etkisiyle ölmesi gibi bir durumda kurban olarak sayılmıyor ve eti yenilemiyor. Hayvanın kurban edilmeden önce kesilmesine engel bir kusur meydana gelmesi halinde, satın alan kişi zenginse yenisini alıp kesmesi gerekiyor. Kişi yoksulsa aldığı hayvanı kurban edebiliyor.

-“KURBAN YERİNE SADAKA VERİLEBİLİR Mİ?”-

Açıklamada, Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?lişkin soruya da “Kurban ibadeti belirli şartları taşıyan hayvanların usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Ancak, bu iki ibadetten birini diğerinin alternatifi olarak algılamak dini açıdan doğru değildir” yanıtı verildi. Diyanet taksitle kurban kesilebileceğini de ifade etti.