1- Taht, kuru baklagillerin

Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) kış aylarında sofralarımızda mutlaka haftada en az iki gün yer vermeliyiz. Kuru baklagil mükemmel bir protein kaynağıdır. Yemeklere lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eti, protein açısından fakir olan sebzelerle birlikte tüketin.

2- Biraz meyve biraz sebze

Kış sezonunda başlayan grip, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan (A, C, E vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum) yana zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz.
Bu aylarda bol bulunan turunçgil, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere tüketerek bu vitaminleri sağlayabiliriz.

Taze sıkılmış meyve suyu da vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korur. Meyve suyunu bekletmeden içmeniz gerek. Salatanın da hazır olduğunda bekletmeden yenmesi önemli. Çünkü bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olur. Bilindiği gibi bu vitamin ısı, ışık gibi etkenlerden kolayca etkilenir.

3- Çay ama hangisi?

Kış aylarında kahve, çay gibi içecekler yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin kuşburnu çayını tercih edin.

4- Katı yağa paydos!

Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarin tüketiminden kaçının. Ama yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar da dikkatli tüketilmeli.

Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir. Balık, balık yağı, fındık, cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

5- Yaşasın protein!

Yumurta (haftada bir-iki kez rahatlıkla yiyebilirsiniz), süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi protein oranı yüksek gıdaların düzenli tüketimine önem gösterin.

6- Güneş yerine balık

Kış aylarında güneş ışıklarını çok daha az aldığımız için, D vitamininden yoksun kalıyoruz. Ne var ki D vitamini, kemik ve diş gelişimi için önemli. Neyse ki elimizin altında, diğer bir C vitamini kaynağı olan balık var.

Haftada en az 2 kez balık tüketmek önemli. Havanın güneşli olduğu günlerde de 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmak gerekiyor.

7- Spora devam

Kış geldi diye spor faaliyetlerinden vazgeçecek değiliz. Haftada 4 gün 45 dakika kadar egzersiz yapmaz, yeterli olacaktır.

Posta