Şırnak'ta BDP'nin düzenlediği nevruz kutlamalarına katılan Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Kürt sorunun muhatapsız çözülemeyeceğini belirterek, çözümün terörist başı Abdullah Öcalan ile beraber geleceğini vurguladı! Başbakan Erdoğan'a da sert sözlerle çıkışan Kışanak, 'Eğer devlet barışın gelmesini istiyorsa Sayın Öcalan'la protokol imzalamalıdır. Artık Sayın Öcalan'ı aramızda görmek istiyoruz' dedi.

BDP'nin Şırnak Cumhuriyet Maydanı'nda düzenlediği nevruz kutlamasına BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Kapatılan BDP döneminde kurulan Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Osman Özçelik, Akın Birdal, belediye başkanları ile yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

Meydanda PKK flamaları ile teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları açılırken, yüzleri maskeli bir grup, fotoğraf ve flamaları alanda dolaştırdı.

DEMOKRATİK ÖZERLİK İSTİYORUZ

PKK'ya yakınlığıyla bilinen Roj TV tarafından canlı verilen Nevruz kutlamalarında konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, katılanları Kürtçe selamladıktan sonra Türkçe konuştu. Kışanak, "Bu meydanları özgürleştirmek için çok emek verdik, çok bedel ödedik, çok şehit verdik. Nevruz şehitlerini saygıyla anıyoruz. Onların anısını gerçekleştirmek bizim siyasi görevimizdir" dedi. Kışanak, şöyle konuştu:

"Bu meydanlarda bize katliamlar yaptılar. Nevruz kutlamalarına tank, panzerlerle saldırdılar. Ama susmadık, yılmadık özgürlükten vazgeçmedik. İşte bu gün yine bu meydandayız. Bu meydanları özgürleştiren Kürt halkı şimdi de bu meydanlarda çözümün yol haritasını çizecek. Nevruz meydanı artık çözüm meydanıdır. Biz demokratik siyaseti savunanlalar, demokratik ulusu, birlikte yaşamayı, eşitliği ve kardeşliği savunanlar inanıyoruz. Bu ülkeye bir gün ama bir gün mutlaka özgürlüğü, barışı ve kardeşliği getireceğiz. Kürt sorununun barışçıl çözümü artık bütün koşullarıyla olgunlaşmıştır. Buna karşı direnenler tarih karşısında, halkımız karşısında mahcup olacak, yenileceklerdir. Kürt sorununu demokratik yollarla çözmenin çok kolay bir yöntemi var, demokratik bir anayasa yapmak. Şimdiye kadar bu anayasalarda bizi yok saydılar. Dilimizi, kimliğimizi, kültürümüzü inkar ettiler. Şimdi artık demokratik bir anayasa yapmanın zamanı geldi. Bu meydanlarda işte biz demokratik anayasayı yazıyoruz. Biz Kürtler Kürt halkı olarak tekçi zihniyetin reddedildiği, bu ülkedeki tüm kimlikleri, tüm kültürleri, tüm inançları güvence altına alan bir anayasa istiyoruz. Bizi de kabul eden, bizi eşit yurttaş kılan bir anayasa istiyoruz. Biz Kürt halkı, bu özgürlük mücadelesini verenler anadilin üzerindeki bütün engellerin kalkmasını istiyoruz. Anadilde eğitim, anadilde kamusal hayat istiyoruz. Anayasa bunu güvenceye almalı. Biz Kürt halkı artık kendimizi yönetmek istiyoruz. Demokratik özerklik istiyoruz. Demokratik bir anayasa, demokratik özerkliği, demokratik cumhuriyeti ve demokratik özerk Kürdistan'ı güvence altına almalı. İşte çözüm bu kadar kolay"

ERDOĞAN'A SERT ELEŞTİRİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştiren Kışanak, Başbakan'ın barışın gelmesini istiyorsa, Mısır'a, Lübnan'a gitmemesini belirterek, Şırnak halkının sesini dinlemesini istedi. Kürt sorununun muhatapsız çözülecek bir sorun olmadığını ileri süren Kışanak, Kürt halkının muhatabı gösterdiğini belirterek, şöyle dedi:

ÖCALAN'I ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

"Kürt halkı muhatap Öcalan'dır diyor. İşte meydan burada. Devlette sağduyu varsa, gerçekten Türkiye'nin geleceğini bu ülkede yaşanan insanların huzur içerisinde ve eşit yaşamasını istiyorsa sayın Öcalan ile biran önce başlattığı görüşmeleri bir müzakereye dönüştürmeli, protokol imzalayıp barışı sağlamalıdır. Halkımız meydanlarda sokaklarda kürsülerde her yerde haykırıyor. Biz artık sayın Öcalan'ı aramızda görmek istiyoruz. Değerli halkımız çözüme giden yolda bir şeyi daha mutlaka yapmamız gerekiyor. O da bizim yaşadığımız acılarla yüzleşmektir. Bizim acılarımızı görmeyen yaşadığımız acılarla yüzleşmeyen bir devlet. Bizimle barışamaz. Bizi bu meydanda katledenler genleri panzerlerin arkasında sürükleyenler toplu mezarlara gömenler. Bu gerçekle yüzleşmeden barışı da sağlayamazlar. Onun için mutlaka hakikatleri araştırma ve adalet komisyonu mutlaka kurulmalı. Bu ülkede yaşanan bütün katliamlar, bütün faili meçhul cinayetler kamuoyunun gözü önünde konuşulmalı vicdanlar temizlenmeli. Çünkü o kirli savaş vicdanları da kirletti. Savaşın kirlettiği vicdanları temizlemek gerekiyor. Gerçekleri herkesle paylaşmak gerekiyor. Bu çözümü bu meydanlarda nevruz boyunca Amed de Botan da her yerde bütün meydanlarda halkımızla çözüm konuşacağız. Demokratik çözüm çadırlarında halkımıza çözümün adresini göstereceğiz, yol haritasını tartışacağız. Ankara bu sese kulak versin, Başbakan bu sese kulak versin. Artık bu topraklar bir kez daha acı, kan ve gözyaşı görmesin diyoruz."

Daha sonra Kürtçe konuşma yapan DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununda muhatap olarak Abdullah Öcalan'ı gösterdi. Nevruz kutlaması, konuşmaların ardından yerel sanatçıların verdiği konserle sürdü.

bugün