ANKA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuzey Irak"taki yönetimin başındaki Barzani"nin hiçbir şekilde muhatap alınmaması gerektiğini söyledi. Kuzey Irak"taki grupların kendilerine “meşruiyet” kazandırma peşinde olduklarını kaydeden Bahçeli, bunlarla Irak Devleti adına bile olsa ilişki kurulmaması gerektiğini belirtti.


MHP'nin Meclis Grup toplantısında konuşan Bahçeli, bu kişilerin İstanbul"da düzenlenecek olan “Genişletilmiş Irak"a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı”na da katılmaması gerektiğini bildirdi.

Bahçeli, hükümete bu konuda şu uyarıyı yaptı:

”Irak"ın kuzeyindeki grupların reisleri kendilerine meşruiyet kazandırma ve muhatap bulma peşindedir. Özellikle diplomatik alan başta olmak üzere, Kuzey Irak"lı grupların sözcüsü veya temsilcisi sıfatını taşıyan şahıslar ile resmi düzeyde, Irak Devleti adına bile olsa ilişki kurulmamalı, muhatap alınmamalıdır. Bu kapsamda olmak üzere, İstanbul"da "Genişletilmiş Irak"a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı"na katılacakları ileri sürülen Kuzey Irak"lı sözde temsilcilerin ziyareti kabul görmemelidir.”

Bahçeli"nin bu sözleri Barzani dışında, Irak Devlet Başkanı Talabani ve Irak Dışişleri Bakanı Zebari"yi de “muhatap alınmaması gerekenler” arasına dahil edip etmediği sorusunun sorulmasına yol açtı.

“BARZANİ ÇETE REİSİ"

Bahçeli, Barzani ile ilgili sert açıklamalarını sürdürdü. Bahçeli, ”Bugün terörü önlemek için karar vermiş Türkiye"nin öncelikli hedefi, Irak"ın kuzeyinde üstlenmiş terör yuvaları ile bunlara yardım ve yataklık yapan ve PKK"yı perde gerisinden yöneten Barzani isimli çete reisidir” dedi.

“KIŞ GELMEDEN OPERASYON YAPILMALI”

Bahçeli, Hükümetin vakit geçirmeden tezkereyi kullanması gerektiğini söyledi. Bahçeli, “Bu gücü kullanmanın ve gereğini vakit geçirmeksizin yapmanın zamanı artık gelmiştir” dedi.

Bahçeli, bölgede iklim koşullarının değiştiğini, kış şartlarında operasyon yapmanın zorlaşacağını ve belki de erteleneceğini söyledi. Bahçeli, baharda daha büyük bir bela ile karşılaşmadan bu işin bitirilmesi sonuca ulaşılması gerektiğini bildirdi.

Bahçeli, “Kış aylarında ise geçmişteki hatalarla palazlanan yurt içindeki bölücülüğün önünün bir daha açılmamak üzere kapatılması ve milletimizin huzurunun sağlanması hükümetin görevi olmalıdır” dedi.

'SEN GİTME, BUSH AYAĞINA GELSİN'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sınır ötesi operasyon planlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın ABD gezisi ile birbirine bağlantılı hale getirilmesine tepki göstererek, “Sayın Başbakan?Dışişleri Bakanları buraya geliyor. Gitme ABD"ye. Bush ayağına gelsin” diye seslendi.

MHP Meclis Grup toplantısında konuşan Bahçeli, Hükümet"in inandırıcılığının zayıfladığını, bunun nedeninin de geçen beş yıllık politikalarındaki hatalar olduğunu söyledi. Bahçeli, AKP"nin, “Madem ki PKK terörünü önleyemiyoruz, en iyisi bu gerçeği kabul edip yeni çözümler arayalım” yaklaşımını tercih ettiğini belirtti.

Bahçeli, AKP Hükümeti"nin sınır ötesi operasyon konusunda gösterdiği çekingenlik ile kararsızlığının anlamını ve tam operasyon arifesinde Başbakan"ın birkaç gün sonra yapacağı ABD ziyaretinin gerekçelerini bu hatalarda aramanın doğru olacağını bildirdi.

Bahçeli, “ABD ile beş uzun yıl boyunca yapılan görüşmeler, karşılıklı ziyaretler, varılan mutabakatlarla birlikte atılan imzalar ve övgü dolu sözler hepimizin malumlarıdır. Bu çabaların neticesi olarak geldiğimiz noktada, ABD Dışişleri Bakanı Irak"ın kuzeyini "Kürdistan" olarak tanımlayarak konunun adını koymuştur” dedi.

Bahçeli, Başbakan"ın, “ABD bize rağmen bölgede projeler üretiyor” sözlerinin bir “diplomatik iflasın itirafından” başka bir anlam taşımadığını söyledi.

Bahçeli, “Bu açıdan Sayın Başbakan"ın, birkaç gün sonra yapacağı ABD ziyaretinden sonuç alınacağına dair emare görmesi halinde yararlı olacağı, aksi halde bundan önceki görüşmeler gibi hüsranla sonuçlanacağı açıktır” dedi.