Sağlık Bakanlığı, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde, aileleri sağlığa zararlı madde içermeyen okul malzemelerini tercih etmeleri konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saha denetimlerinin artırıldığını, 18 yaşın altındakilere uçucu madde içeren yapıştırıcı satanların, hapis cezasına çarptırılabileceğini bildirdi.

Uçucu madde, boya ve tiner içeren oyun hamuru ve yapıştırıcı gibi kırtasiye ürünlerinin kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çom, özellikle tiner ve solvent içermeyen, su bazlı yapıştırıcıların satın alınmasını istedi.

Bu maddeleri içeren kırtasiye ürünlerinin 18 yaşın altındakilere satışının yasaklandığını, aksi şekilde hareket edenlere önce para, daha sonra da hapis cezası öngörüldüğünü hatırlatan Çom, buna uygun hareket edilmesinin çocuk ve gençlerin sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Çom, ''Bu mevzuat, çocuklarımızın ilerde tiner ve bali bağımlısı olmalarının engellenmesi amacıyla çıkarıldı. Aileler kendi çocuklarını bu tür tehlikelerden korumalıdır. Okul malzemelerini alırken hazırladığımız bu mevzuata uygun hareket etmelidirler'' şeklinde konuştu.

-''AİLELER MALZEME SATIN ALIRKEN KONTROLÜNÜ YAPMALILAR''-

''Nasıl bir denetim uygulanacak'' sorusuna Çom, şu yanıtı verdi:

''Denetim ekiplerimiz bu konuda bilgilendirildi, eğitildi. Sahada il vali yardımcısı koordinasyonunda, ama esasında il sağlık müdürlükleri bünyesinde oluşturulan denetim ekipleri sırf bu iş için okul açılmadan denetime başladılar. Sahada epey tarama ve inceleme yaptılar, tutanak tutup cezai işlem uyguladılar. Bunun devamı gelecek. Bu konuda il sağlık müdürlüklerine ve Alo 184'e ihbarda bulunulabilir. Ama her şeyden önce aileler malzeme satın alırken bunun kontrolünü yapmalıdırlar.''

Bu ürünlerin üzerinde uyarı bulunmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Çom, ''Mevzuata göre ürünlerin üzerinde 'su bazlıdır' ya da 'solvent maddesi içerir' şeklinde uyarı bulunmak zorunda. Aileler buna çok dikkat etmeli'' dedi.

Bu konuda sektöre daha önce bildirimde bulunulduğunu, birçok firmanın ürünlerini buna uyumlu hale getirdiğini anlatan Çom, ''Bazıları haksız olarak itham ediliyor gibi görünse de aslında ailelerin bu uyarıya bakıp malzeme satın almaları gerekiyor'' diye konuştu.

Ailelerin kesinlikle çocuklarına kokulu silgi almamasını isteyen Çom, ''Kokuyla alakalı oyun hamurları dahil hiçbir ürünü eve sokmasınlar. Çünkü tiner dışındaki diğer kimyasal maddelerin de zararlı etkileri var. Yıllarca bu maddelerle haşir neşir olunduğunda risk oluşmasın istiyoruz. Belki zararlı madde içermeyen ürünler daha pahalı olabilir, ama aileler çocuklarını risk altına atmamalılar. Çünkü çocuk hastalığında hem maddi hem de manevi zararı çok daha fazla oluyor'' uyarısını dile getirdi.

-''ÇAKMAK GAZLARINA YÖNELDİLER''-

Çakmak gazlarıyla ilgili tedbirler de aldıklarını bildiren Çom, ''Son zamanlarda tiner veya bali bu tedbirlerden dolayı o kadar kolay bulunamıyor. Bu nedenle çocuklar çakmak gazına yöneldi, çakmak gazını poşete sıkarak bunu koklama eğilimine girdiler'' diye konuştu.

Ailelerin bu konuda da dikkatli olmaları gerektiğini bildiren Çom, ''Aileler çocukları ne yapıyor, nereye gidiyor, arkadaşları kimler, oynadığı oyunlara ve şahsi eşyalara dikkat etmeli. Sigara kullanıyor mu, kullanmıyorsa yanında niye çakmak taşıyor diye uyanık olmalılar. Bu gibi konular ailenin bire bir çocuklarına sahip çıkmasıyla aşılabilir'' uyarısında bulundu.