Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda yapılan toplantıda Aydın İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Aslan konuşmacı olarak yer aldı. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek"in de katıldığı toplantıda İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililer ve az sayıda üretici bulundu.

Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılmasını amaçlayan projenin 4. Etabının ilk bilgilendirme toplantısı Söke"de yapıldı.
Yapılan toplantıda yatırım projelerinin tamamlanma süresinin son tarihi 1 Aralık 2009 olarak belirtildi. Ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım başvurulana verilecek toplam hibe tutarının bireysel başvurular için 50 bin, grup başvuruları için 250 bin TL"yi geçemeyeceği belirtildi. Hibeye esas proje toplam tutarlarında bireysel başvuruşlarda 100 bin, grup başvurularında 500 bin TL"yi aşmadığı takdirde hibeye esas proje toplam tutarının %50"sine hibe yoluyla destek verildiği belirtildi. Ekonomik yatırım konuları kapsamına tarım ürünleri işleme ve depolama tesisleri, tarımsal ürünlerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan seralar, jeotermal, biogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri hibe desteklemeleri kapsamında değerlendiriliyor. Kırsal Kalkınma yatırımları desteklemeleri basınçlı sulama sistemi yatırımlarını da kapsıyor.

Kırsal Kalkınma yatırımları desteklemeleri projeleri kapsamında Aydın ili genelinde bu güne kadar 63 projenin kabul edildiğini ve bunlarda 37"si ile ilgili çalışmalar yapıldığını dile getiren Aydın İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Aslan; “bu projelerden 17 tanesi yapılmaya devam ediliyor, 9"u ise geri çekildi. Kısal kalkınma Yatırımlarını destekleme projesinden Söke"de 3 proje hayata geçirildi. Söke daha çok bir başka proje olan tarımsal makine ve alet alımı desteklemelerinden faydalandı” dedi./iha