Tarım alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiliğe sahip işletmelerle, çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği 2022-2023 başvuru dönemi kırsal kalkınma destekleri açıklandı. Tarım ve orman bakanlığının 29.11.2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan 2022/29 Nolu tebliğ ile 2023 yılında kırsal kalkınma için verilecek destek miktarları yayınlandı.

7 Milyon TL ye kadar Destek Var!

Tarım ve orman bakanlığı 2022-2023 başvuru dönemi kırsal kalkınma destek programı kapsamında yeni kurulacak tesisler için desteklenecek proje toplam tutarının üst limiti 7 Milyon TL olarak açıklandı kısmen yapılmış tesislerin tamamlanması için desteklenecek proje toplam tutarı 5 Milyon TL , teknolojik yenileme ve modernizasyon projeleri için ise desteklenecek proje toplam tutarı 4 Milyon TL olarak açıklandı.

Hangi Alanlarda Destek Var?

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da desteklenecek sektörler açılandı. Bu kapamda 2022-2023 başvuru dönemi kırsal kalkınma destek programı Uygulama Esasları ile

1. Tarımsal Ürünlerin İşlenmesi, Kurutulması, Dondurulması, Paketlenmesi ve Depolanması,

2. Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar,

3. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımına İlişkin Yatırımlar,

4. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Yatırımlar,

5. Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübrenin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar ekonomik yatırım kapsamında desteklenecek.

Aydın’da Hangi Alanlara Öncelikli destek var?

Devlet hibe ve destekleri konusunda faaliyet gösteren Manta Danışmanlık kurucusu Adem TOY Aydın’da proje sunacak olan çifci ve yatırımcılar için açıklamalarda bulundu. Kırsal kalkınma desteklernden yararlanmak için sunuşlan proje başvuruları değerlendirilirken; başvuru sahibinin niteliği, yatırım yerinin karakteristiği, yatırımın sektörel önceliği ve başvuru sahibinin daha önce hibeden yararlanma durumu gibi kriterler göz önüne alınacağını belirten Adem Toy desteklerden faydalanabilmek için doğru ve eksiksiz proje sunulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Aydın İçin Sektörel Öncelik sıralaması Açıklandı! Birinci Öncelik Hayvancılık

Kırsal kalkınma destekleri Kapsamında her il için öncelik sıralaması belirleniyor. Bu yıl aydın çin sektör öncelik sıralaması şöyle

1. Hayvancılık Yatırımları( Ahır ve Ağıl Yatırımları- Hayvan Barınağı Amaçlı Çadır Alımı)

2. Sera Yatırımları

3. Yağmur Hasadı İçin Jeomebran Gölet Yapımı

4. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Yatırımları

7. Arıcılık ve Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesine Yönelik Yatırımlar

8. Yenilenebilir Enerji Tesislerine Yönelik Yatırımlar

9. Bitkisel Ürünlerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar (İncir-Zeytin- Un-Yem işleme tesisleri)

10. Hayvansal Ürünlerin İşlenmesine Yönelik Yatırımlar (et işleme-süt işleme tesisleri- süt ve süt ürünlerinin işlenmesi soğutulması depolanmasına yönelik yatırımlar- süt toplama merkezleri),

11. Tarımsal Ürünlerin Depolanmasına Yönelik Yatırımlar (Çelik Silo Ve Soğuk Hava Deposu)

12. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik yatırımlar.

13. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına Yönelik yatırımlar

14. Bilişim sistemleri ve Eğitim yatırımları (Akıllı tarım uygulamaları)

15. El Sanatları (Zanaatkȃrlık) ve Katma Değerli Ürünlere Yönelik Yatırımlar

16.Makine Parkları Yatırımları

17. İpek Böceği Yetiştiriciliği Tesisi Yatırımlar

Başvuru Tarihi Ne zaman?

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında sunulacak projeler için son başvuru tarihi 20 Şubat 2023olarak açıklandı. Projelerin ilk sunulma zamanı da 09 Aralık 2022 tarihinde başlayacak.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında A iş planı ve B iş Planı ile sunulacak Projelerin başvuruları 09 Aralık 2022 – 20 Ocak 2023 tarihleri arasında internet üzerinden yapılacak.

1d14063f-777d-47ae-8b9f-7472b1606c7e