AK Parti, 12 Haziran seçimleri sırasında söz verdiği yeni Anayasa teklifini tek başına referanduma sunmak için gerekli olan 330 milletvekili sayısına ulaşamayarak 326’da kaldı. Başbakan Erdoğan’ın seçim akşamı “kapılarını çalacağız” mesajını vermesinin ardından da gözler başta CHP olmak üzere muhalefet partilerine çevrildi.
 
CHP: İlk üç madde kalsın
 
Ancak muhalefet partileri daha şimdiden “kırmızı çizgiler” ilan etmeye başladı. Erdoğan’a “Kapımız açık” yanıtı veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine ilk üç maddenin değiştirilmesi ve Başkanlık Sistemi’ne sıcak bakmadığı ve anadilde eğitim konusuna ise uzak durduğunu ilettiği belirtiliyor.
 
Yerel Yönetim Reformu’nun “üniter devlet” korunarak yapılmasını ve tek bir bölgeden ibaret kalmamasını şart koyan CHP, YÖK’ün ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, Diyanet’in ve Anayasa Mahkemesi’nin ise yapısının değiştirilmesini talep ediyor.
 
MHP: İkil dil mümkün değil
 
Milliyet‘ten Fikret Bila’ya konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin Anayasa konusundaki tavrını şöyle özetledi: “Bizim kırmızı çizgilerimiz var ki, bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin de kırmızı çizgileridir bize göre.
 
taraf