Meclis Genel Kurulu"nda dün ön görüşmesi yapılan gensoru 146"ya karşı 310 oyla reddedildi. Gensoruya AK Parti"den tek “evet” oyu Ankara milletvekili Zekai Özcan"dan geldi.


Baykal militan istedi

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, 17 Ekim 2009"da Atatürk Orman Çiftliği"nde Tarım Bakanlığı"na ait tesiste dönemin DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski DTP"li yetkililerle koordinatör bakan olarak Atalay"ın yaptığı görüşmenin terör örgütüyle gizli bir müzakere olduğunu ileri sürdü. CHP ve MHP"li yöneticilerin, “Çadır mahkeme kuruldu, devletin egemenliği zedelendi. Hakimler teröristin ayağına götürüldü.” sözleri üzerine BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “O gecenin canlı tanığıyım” diyerek söz aldı. Sakık, “Evet o gece ben de vardım, bu pazarlık olmadı. Evet biz birçok görüşme yaptık. Biz öyle bir terbiye aldık ki, bu ülkenin barışı için birçok şey bizimle mezara gider” dedi. Sakık, CHP"nin 1999 seçiminde baraj altı kalmamak için kendilerine heyet gönderdiğini söyledi. Sakık"ın, “Sizden bir heyet geldi, oturduk, konuştuk. Ama genel başkanınız "Bana 20 tane militan gönderin, onları aday göstereyim" dedi. Biz elimizin tersiyle...” sözleri üzerine CHP sıralarından itirazlar yükseldi. Sakık sözlerini, “Canlı tanığımız var. O gün bizimle ittifak kurmaya hazır olanların, bugün bize tepeden bakıp siyaset yapmalarına müsaade etmeyiz. Kimi günahlar vardır üstü örtülür, kimi günahlar vardır kabir defterine yazılır. Gidin genel başkanınıza sorun” diye sürdürdü.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, “Bozacının şahidi şıracı. Sayın Sakık AKP"ye yaranmak için olayları saptırıyor, çarpıtıyor. Biz CHP"liler, Deniz Baykal, HEP"le SHP"nin işbirliğine de karşı çıkmıştır, 99"da böyle bir ittifaktan bahsedilmesi mümkün değildir. Yalan beyanlar” dedi. Yeniden söz alan Sakık ise “Willy Brand (Çankaya"da cadde) 1/1"de Sayın Baykal"ın temsilcisi olarak gelip oturdular, 1999"da Eşref Erdem"in evinde. Beni daha fazla konuşturtmayın” dedi. Özyürek “Baykal adına değildi” karşılığını verdi. Özyürek"in, “CHP hiçbir zaman terör örgütünü kınamayanlarla işbirliği yapmamıştır” sözlerine karşı Sakık, “Yeri ve zamanı gelince ona sığınırsınız, "Efendim kınamadılar." Biz en zor koşullarda yargılanırken bile çocuklarımıza, kardeşlerimize sahip çıktık. Asla onları rencide etmedik. Kimin, hangi terör örgütüyle ilişkili olduğu belli. Sizin yeriniz neresi Silivri, neresi Erzincan, neresi Erzurum” yanıtını verdi. Bu sözlere CHP"liler sıralara vurarak tepki gösterdiler.

hürriyet