Kurbanda ikinci bir sperm izi bulan Adli Tıp Kurumu'nun bu spermi kendisinin bulaştırdığı ortaya çıktı. 'Kirli Masa' skandalının gerçek olduğunu kurumdan bir profesör açıkladı.

İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi Profesör Şebnem Korur Fincancı konuştu. Fincancı şunları söyledi:


“Cenazelerin giysilerinin çıkartılması ve incelenmesi sırasında otopsi teknisyeni, eldivenini değiştirmeden bir cenazenin giysilerini çıkarıp incelenmesi için verdikten sonra bir başka cenazeninkini yine aynı eldivenle çıkardığı için böyle bir bulaşma söz konusu oluyor.

Burada bir başka kişiye ait spermotozoidin bulunmuş olması üzerine şu anda kurum başkanı olan meslektaşımız, bunun bir bulaşma olup olamayacağının araştırılmasını öneriyor. Yapılan DNA incelemesinden spermin aynı gün otopsi yapılan bir başka cenazeye ait olduğu tespit ediliyor.

Otopsi sırasında hekimlerimize yardım eden teknisyenlerimiz var. Bundan önceki yıllarda ne yazık ki, özel bir eğitim alınmadan, sadece hizmetli, memur kadrosunda görev yapan insanların görevlendirilmeleriyle, bu alanda yetişmeleriyle gerçekleştiriliyordu. Dolayısıyla bu durum, otopsi süreçlerinde çok ciddi aksaklıklara yok açıyor. Burada da benzer bir olayın yaşandığını gördük. Tabii bunlar gerçekten üzücü olaylar. Çünkü böyle bir yanlışlığın ortaya çıkmasıyla yeni bir sanığın araştırılması gündeme geliyor Şu anda Türkiye'deki üniversitelerde otopsi eğitimi veren tek bir bir birim var. O da Mersin"de. Bu olayla bu birimlerin artırılmasına, eğitimli donanımlı otopsi teknisyenlerinin yetiştirilmesine ihtiyaç olduğu hep görülmüş oldu.

Zaman zaman bu tür hatalar olabilir. Çok sık değil ama çok önemli bir hatalardır. Bir başkasının töhmet altında bırakılması gerçekten çok üzücü. Dolayısıyla bu tür durumların sıfır hata ile çalışacak biçimde düzenlenmesine ihtiyaç var.

İnceleme süreci, yeniden doğrulanması ve doğruya ulaşılması için yapılan ek incelemelerden kaynaklanan bir durum. Sonuçta meslektaşlarımız doğruya ulaşmaya çalışıyor. Burada böyle bir aksaklık olduğu fark ediliyor ve yeniden inceleme yapılıyor. Dolayısıyla gecikme de buradan kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra merkezde çok ciddi bir iş yükü var, bu zorlayıcı bir durum. Merkezileşme sıkıntı yaratıyor, bu işi birimlerde gerçekleştirmek gerekiyor.”