Aydın Tabip Odası’nda KKKA konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay ile Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bülent Ertuğrul katıldı. Ertuğrul, KKKA’nın Aydın’daki haritasını çıkardı.
KKKA’nın tarihçesi hakkında bilgiler veren Ertuğrul: “Hastalık ilk kez 2. Dünya Savaşı yıllarında Kırım’da ortaya çıkmış, o zamanlar kene ile ilişkisi gösterilmiştir. Kongo’da 1956 yılında ortaya çıkan olgulardan tanımlanan virüsün, 1964 yılında Kırım’daki hastalardan izole edilen virüsle aynı virüs olduğunun anlaşılması üzerine 1969 yılında hastalığın adı KKKA olarak belirlenmiştir. Günümüzde hastalığın Balkan Yarımadası, Pakistan,İran,Yunanistan, Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkeler, Arabistan Yarımadası, tüm Orta Doğu ve Kuzeybatı Çin’de epidemiler yaptığı bildirilmektedir” dedi.


AYDIN’DA SADECE 1 KİŞİ ÖLDÜ
Ülkemizdeki ilk olguların 2002 yılında rapor edildiğini kaydeden Ertuğrul, “Hasta sayısı, 2009 yılına kadar 4 bin 453’e, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 218’e ulaşmıştır. Hastalık ülkemizde özellikle Kuzeydoğu Anadolu’da görülmekle birlikte Tokat,Sivas, Gümüşhane, Amasya, Yozgat ve Çorum, son yıllarda batı illerinden de olgu bildirimlerinde artış söz konusudur. Aydın ili hastalık açısından hastalığın sık görüldüğü bölge olarak kabul edilmememsine karşın ilk olgular 2006 yılında saptanmış ve görülen olgu sayısı 39’a ulaşmıştır. Bugüne kadar hastalık nedeniyle Aydın’da sadece 1 kişi yaşamını yitirmiştir” diye konuştu.


VİRÜSÜN GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGELERDE HASTALIĞI GEÇİRENLERİN ORANI YÜZDE 20
KKKA virüsü hakkında ve KKKA’nın Aydın’da görüldüğü alanlar hakkında bilgiler veren Ertuğrul şunları söyledi: “KKKA virüsü 34 kadar keneden izole edilmiştir. Anca bu türler arasında bazı Hyalomma türleri en etkin biyolojik vektör olarak saptanmaktadır. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Sayın Balcı’nın bölgemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile hayvan ahırlarında yaptığı çalışmada ilimizde saptanan keneler ne yazık ki hastalığı yayan keneler olarak bulunmuştur. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Birimi’nden destek alarak ilimizin hastalığın yaygın olarak görüldüğü Söke Karacahayıt, Çine-Akçaova, Yenipazar- Hamzabali bölgelerinde 429 gönüllüden kan örnekleri alarak yaptığımız çalışmada virüsle karşılaşarak geçiren kişi oranını yüzde 20 olarak saptadık. Bu oran ülkemizdeki diğer bölgelerle karşılaştırıldığında yüksek bir orandır. Hatta dünyada hastalığın sık görüldüğü bölgelerde yapılan benzer çalışmalar içinde de en yüksek oranlardan biridir”
Hastalık için en önemli riskin kene tutunması olduğunu saptadıklarını belirten Ertuğrul, “İkinci önemli risk faktörü ise hayvancılıkla uğraştır. Yine çalışmamızdaki verilere göre kadınlarda hastalığın geçirilme oranı erkeklerden daha fazladır. Ancak kayıtlı hasta sayısının düşüklüğü kişilerin başlangıçta grip benzeri belirtilerle seyreden hastalık için sağlık kuruluşlarına başvurmadığını, başvursa bile tanının atlandığı görünmektedir” şeklinde konuştu.


KKKA’NIN AŞISI YOK
KKKA’nın insanlara kenelerin kan emmesi ya da el ile ezilmesi, virüs taşıyan hayvanların vücut sıvıları ve dokuları ile temas ve hasta insanların vücut sıvıları ile bulaştığını dile getiren Ertuğrul sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalık belirtileri ateş yükselmesi, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi gibi bulgularla ani olarak başlayabilir ve hastalarda boğaz ağrısı, aşırı halsizlik, yorgunluk, yaygın kas ve eklem ağrıları ortaya çıkar. Bu yakınmalara ek olarak hastaların en az yarısında bulantı, kusma ve karın ağrısı ile sulu ishal yakınmaları da bu dönemde görülmektedir. Hastalarda nadir de olsa ense ağrısı, ışıktan çekinme, sarılık, duygu-durum değişiklikleri yakınmalara eklenebilir. Hastalığın ağır formunda bu yakınmalara kanamalar eklenir ve kanamalı dönem sonunda hastalar genellikle yaşamını yitirir. Aydın’daki olgular dikkate alındığında yakınmaların başlama süresi ile hastaneye başvuru süresi arasında geçen süre ortalama 3 gün olarak hesaplanmış ve en sık başvurunun hastaların yakınmalarının başladığı ilk gün olduğu görülmüştür. KKKA’nın aşısı yoktur”


HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
KKKA’dan korunma yollarını da açıklayan Ertuğrul, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Kenenin aktif olduğu ilkbahardan sonbahara kadar olan dönemde kenelerin yoğun olduğu alanlardan uzak durmak en etkili yöntemdir. Bunun dışında kişilerin kendi koruma önlemlerini almaları önerilmektedir. Giysilerin ve deri yüzeyinin düzenli olarak kene açısından kontrolü yapılmalı ve kene tutunmasının olması durumunda kene bir bütün olarak çıkarılmalıdır. Kimyasal maddelerin kullanımı kenenin kusmasına ve daha fazla virüsün bulaşmasına yol açacağından kene çıkarılırken bu tür maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Kene tutunması olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenenin çıkarılması için destek alması gerekmektedir”
Ertuğrul açıklamasında bu yıl içinde Aydın’da 2 kişide KKKA görüldüğünü birinin tedavisini ADÜ’de yaptıklarını,bir kişiyi ise ADÜ’de yer olmadığı için Ege Üniversitesi’ne sevk ettiklerini söyledi.