Strauss-Kahn, Tel Aviv'de düzenlenen 10'uncu Herzliya Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 'Küresel ekonomi beklenenden hızlı düzeliyor ancak, düzelme halen kırılgan. İç talep, çoğunlukla gelişmiş ülkelerde halen kamu sektörü teşvikleriyle devam ediyor. Özel talep halen zayıf' dedi. Khan, küresel ekonomik krizinhala tedirgin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi. Küresel ekonominin, başlıca Asya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle çok hızlı bir büyüme deneyimi yaşadığını, Asya'nın bu büyümeye öncülük ettiğini ifade eden Strauss-Kahn, 'Asya'nın tam düzelmeye yakın olduğu görülüyor. Sorun, ekonomideki farklı hızların üstesinden gelmek ki bu büyük önem vermemiz gereken bir durum' diye konuştu.

TEŞVİKTE DİKKATLİ

Finansal krizle mücadelede teşvik önlemlerinin çekilmesinde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Strauss-Kahn, 'Bu önlemleri çok erken çekerseniz, o zaman riskler daha büyük olur. Özel talep, teşvikler çekilmeden önce düzelmeli' dedi.

Strauss-Kahn, küresel krizin, birçok ülke için mali sürdürülebilirlik sorunu yarattığını, bu sorunun halledilmesinin, kriz sırasında artan borç yükü nedeniyle on yıllar sürebileceğini belirtti.

Barış koşulları tetikler

Konuşmasında küresel ekonomideki düzelme ve siyasi istikrar arasındaki ilişkiye de değinen Strauss-Kahn, 'Ekonomiyi rayına oturtmak ve tehditlerin üstesinden gelmek barış koşullarını teşvikte temel rol oynayabilir' dedi. IMF'nin ekonomide güvenliği güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirten Strauss-Kahn, fonun ayrıca, ekonomik şoklar, çatışma ve diğer kırılganlıklardan zarar gören ülkelere yardım etmede yeni yollar araştırdığını bildirdi./yeni şafak