Daha önceleri bir geceliğine de olsa satın alınan bindallı kıyafetler, Aydın"da düğünler için kiralanmaya başladı. Kiralama yöntemi, esnaf için daha kazançlı, düğün yapan için ise daha hesaplı olduğu için her iki tarafın işine yaradı.
Efeler diyarı Aydın"da yaşayan genç kızların kına gecelerinde ve özel günlerde giydikleri yöresel bindallı kıyafetlerle, beylerin de düğünlerinde giydikleri yöresel efe kıyafetleri artık kiralık olarak giyilmeye başlandı. Aydın"da yaklaşık 10 yıl önce bir esnaf tarafından başlatılan kiralık elbise dönemi, şimdi nerdeyse her yerde uygulanmaya başladı. 1990 yıllarına kadar Aydın'daki efe torunu gençlerin düğün, nişan, kına gecesi ve asker uğurlaması gibi özel günlere mutlaka yöresel kıyafetlerini giyerek katıldığını belirten Aydınlı tuhafiyecilerde Selçuk Kanat, yaşanan ekonomik krizler nedeniyle bu geleneğin zor şartlar altında sürdürüldüğünü söyledi. Etiket fiyatlarının 10"da 1 fiyatına kiralanan bindallı kıyafetler esnaf için ayrı bir gelir kapısı oldu. Özellikle yurtdışında yaşayan gençlerin, sadece düğünlerde değil, fotoğraf çektirmek için bile elbise kiraladıkları belirtildi.
Daha önceleri gençlerin Batı hayranlığı, günümüzde de ekonomik kriz nedeniyle bir çok geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirte Selçuk Kanat, “Dünyanın en zengin kültürlerinden biri Türk kültürüdür. Bir çok medeniyete beşiklik etmiş olan Aydın"da eskiden her erkeğin bir efe kıyafeti, bayanların da bindallı ve özel işlemeli özel kıyafetleri olurdu. Takımı 300 ile 600 YTL arasında değişen bu kıyafetler ekonomik krizler ve kültürel yozlaşmayla birlikte giyilmez oldu. Zaman zaman özel günlerinde bu kıyafetleri giymek isteyenler artık kiralayarak giyiyor. Günlük yaşamda kullanılmaması nedeniyle kiralama işi hem esnafa hem de kiralayana daha hesaplı geliyor” dedi. iha