Uzmanlar ise yükselen konut fiyatları nedeniyle kira sınırı düzenlemesinin ya da arabuluculuk sisteminin mülk sahibi-kiracı sorununu çözemeyeceğini vurguladı.

ARABULUCULUK YETMEZ

Konut fiyatlarındaki yükselişin ardından kira sınırı uygulamasının da piyasanın gerçekliğinden uzak kaldığını vurgulayan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “Piyasadaki kurallar, yüzde 25 sınırına uymuyor. Ev sahibi ve kiracı sorunu ile ilgili açılan davalarda İstanbul'da bir buçuk yıl, Ankara'da bir yıl sonraya gün veriliyor. Arabuluculuk sistemi de sorunu çözecek gibi durmuyor” dedi.

ÇATIŞMALAR ARTAR

“Yüzde 25 sınırının uzatılması sorunların büyümesine, kiracı ve ev sahibi arasındaki çatışmaların artmasına sebebiyet verebilir” ifadelerini kullanan Taylan, “Aynı binada bir kiracı 15 bin TL verirken, başka bir kiracı eskiden bu yana aynı dairede oturduğu için 3 bin TL kira ödüyor. Eski kiracıya yüzde 25 zam yapılacak. Bu olacak şey mi? Alım gücü azaldı, o kira ile geçinmek zorunda kalanlar var. Bu düzenleme zaten uygulanmıyordu. Sektörün kira sınırından ziyade daha köklü, kalıcı çözümlere, hızlı şekilde kontrol edilmeye ihtiyacı var” diye konuştu. Taylan, düzenleme hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmadığını da sözlerine ekledi.

Mustafa Koçak

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Dr. Mustafa Koçak, kirada yüzde 25 sınırının uzatılmasının ardından ev sahiplerinin de farklı alternatifleri değerlendirmeye başladığını anlatarak, “Kira artışı sınırının ardından ev sahipleri genelde iki seçeneği tercih ediyor. Bazıları konutlarını satmaya başladı. Evleri boş olanlar da ya 6 aydan kısa süreli kontratlar yapıyor ya da günlük ve haftalık gibi daha kısa süreli kiralamalara yöneliyor. Yüzde 25 sınırının uzatılması kısa süreli kiralamaları daha da artıracağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Hülya K. Oruçoğlu

Kaynak : Sözcü Gazetesi