Borçlar Yasa Tasarısı'nda kiracıların canını yakacak bir hüküm yer aldı. Kira kontratında çatı badana, boya, asansör tamirat masraflarının kiracılar tarafından ödenmesinin yolu açıldı..

Akan çatının masrafını da kiracı cebinden ödeyecek
Kiracı ve ev sahipleri mahkemelik olacak Meclis'ten kiracılara kötü haber... Meclis'te görüşülen Borçlar Yasa Tasarısı'na ilk kez giren bir madde kiracıların yükünü artıracak. Kira kontratına bir madde ekleyip, çatı, badana, boya, asansör tamiratı gibi masrafların kiracılar tarafından ödenmesinin yolu açılacak... Bu tür ödemeleri mevcut sistemde ev sahipleri yapıyor.

TASARIDA YENİ HÜKÜM
Meclis Adalet Komisyonu, yaklaşık 650 maddelik Borçlar Yasa Tasarısının en önemli bölümlerinden birini bu hafta ele almaya başladı. Herkesi yakından ilgilendiren kiracı-ev sahibi ilişkilerini düzenleyen önemli bölümler kabul edildi. Tasarıda yer alan ve bugüne kadar gözden kaçan bir hüküm Adalet Komisyonu'nun AK Partili Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından ortaya çıkartıldı.

TÜM MASRAFLAR KİRACININ
Borçlar Yasa Tasarısı'nın 302. maddesi "Kiraya veren, sözleşmede aksi öngörülmemişse, kiralananın kullanımı ile ilgili olmak üzere kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür" hükmü yer aldı. Mevcut düzenlemelerden farklı olarak, "sözleşmede aksi öngörülmemişse" ibaresi ilk kez tasarıya girmiş oldu. Yıllarca savcılık yapan, iki dönemdir Meclis'te olmasına karşın uzun süre kirada oturan ve yeni ev sahibi olan Köylü, tasarının 302. maddesinin evin tüm masraflarının kiracılar tarafından ödenmesine neden olacağını söyledi. Köylü, bu düzenlemenin tasarıdan çıkartılmasını istedi ancak Adalet Komisyonu'nun diğer üyelerini ikna edemediği için madde tasarıda olduğu gibi kaldı.