Arabuluculuğun kapsamı genişletiliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini  açıkladı. Kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı  anlaşmazlıklar gibi konuların da artık arabuluculuk kapsamına alınacağını bildirdi.

Sürecin nasıl işleyeceği  son aylarda büyük sorunlar yaşanan ev sahibi-kiracı cephesinde merak ediliyor.  Arabuluculuk ile sonuç alınamazsa mahkemeye gidilecek mi? Hangi davalar arabuluculuk konusuna  dahil edilecek?  Avukat Mehmet Ali Yazıcı, paradurumu.com takipçileri için son gelişmeleri değerlendirdi.

Yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorun henüz tam anlamıyla çözüme ulaşmış değil. Sorunun hızlı çözümü için arabuluculuk şartı getirilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıklayarak, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Yasal düzenlemeyi  by-pass etmek isteyen ev sahiplerinden bazıları mevcut kiracıyı çıkarıp, evini yüksek rakamdan kiraya vermek için,  olmadık yollara başvuruyor. Bazıları da fahiş fiyatla kiraladıkları yeni kiracılardan tahsilatta zorlandığı için çareyi tahliye davalarında aramaya başladı. Buna yüzde 25 artış sınırının ihlali nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükü arttı. Kiralar ise gün geçtikçe daha da yüksek seviyede artış gösteriyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında da anlaşmazlıklar sürüyor. Kira krizine arabuluculuk formülü nasıl işleyecek? Mahkemelerdeki iş yükünü azaltacak mı? Konu ile ilgili Avukat Mehmet Ali Yazıcı, merak edilenleri cevapladı:

"Kira alacakları ya da kiracıyla ev sahibi arasındaki arabuluculuk süreci, Bakan Bozdağın açıklamasından sonra dava şartı olarak gündeme geldi.  Şu an dava şartı kısmında bakanın açıklaması var. Ama buna ilişkin düzenleme henüz meclise gelmedi.  Meclise geldikten sonra eğer kiracı ve ev sahibi arasında bir konu varsa mahkemeye gitmeden önce bu konu arabulucuya gelecek. Arabulucuda çözüm bulacak.

Dava sayısının azalması arabuluculuğun amacı değil, sadece sonucu olacak. Bu çok kıymetli bir sonuç. Diğer yargılamaların daha sağlıklı hale gelmesi için önemli bir durum. Ama burada asıl önemli olan ülke içerisinde barış felsefesini taraflara yükleyebilmek olacak.  Çünkü mahkemelerde her zaman verilen kararlar bir uzlaşma ortaya koymaz. Birisi hakkında karar verilir. Biri üzülür bir diğeri sevinebilir. 

Eğer sorun arabuluculuk ile çözülürse bu ilişkinin devamını sağlayan dostane bir çözüm olur. Bu noktayı çok önemsiyoruz. Halihazırda ihtiyari olarak ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlara arabulucular olarak bizler dahil olmaya çalışıyoruz.

Ülkemizdeki ev sahipleri ve kiracılar sorunlarına ilişkin istedikleri zaman arabuluculuğa başvurabilirler. Buna ihtiyari arabuluculuk diyoruz. Fakat yeni gelecek düzenleme ile birlikte eğer bir dava açmak istiyorsanız öncelikle muhakkak arabuluculuğa başvurmak zorunda kalacaksınız. Eğer arabuluculuğa başvurmazsanız bu noktada davanız usül hükümleri çerçevesinde reddedilmiş olacak. Ama şunu unutmayalım hiçbir düzenleme insanların mahkeme huzurundaki hak arama özgürlüğünü engelleyici bir düzenleme olamaz.

Taraflar burada anlaşmak zorunda değil, yargı yoluna da başvurabilirler. Ancak özellikle ilişkinin devam edeceği ev sahibi - kiracı ilişkileri ya da komşuluk ilişkilerinde konunun hukuki olarak çözümlemesinden daha ziyade tarafların uzlaşmasının kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Yargı paketini de bu çerçevede kiracı ev sahibi arasındaki ilişkilerin dava şartına dönüştürülmesini bekliyoruz.

Yasa metni meclise gelmiş değil ama bu kanunun çıkması ile ilgili güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede beklenilen şey öncelikle kira tespit davaları. Bu muhtemel arabuluculuk için en önemli konulardan birisi olacak. Bu konu arabuluculuğa çok uygun bir konu ve ülkede şu an için gerçekten bu noktada uzlaşmaya varmaya çalışan çok ciddi bir kitle var. Bu konu başlığı muhakkak olacaktır.

Evlerin tahliyesi konusunda gerekçelere dayalı açılacak davalarda muhakkak öncelikle arabuluculuğa gidilmesi gibi bir düzenleme karşımıza getirilecek. Bunlar da yine beklentimiz içerisinde yer alan konular.