Sistem çalışmaya başlarken Söke Vergi Dairesi düzenlediği toplantı ile sistemi anlattı.
Söke Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında Söke Vergi Dairesi Müdürü Süleyman Demir ve yetkililer sunum yaparken; toplantıya katılanlar arasında Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Söke Belediyesi Zabıta Müdürü İbrahim İşlek, muhasebeci ve emlakçılar bulundu.
Gelir İdaresi Başkanlığının ''Kira Beyannamenizi Biz Hazırladık, Siz Onaylayın'' sloganıyla hazırladığı “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”; gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ-kira geliri) elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi çeşitli bilgileri kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem olarak tanımlanıyor.
Mükellefler kira gelirleri ile ilgili beyannameyi internet ortamından kendileri onaylayabilecekleri gibi, vergi Dairelerine giderek de onaylayabilecek. Kira beyannameleri bağlı oldukları yerleşim yerinde olmaksızın bulundukları yerdeki Vergi Daireleri’ne giderek verilebilecek. Sistem kira beyannamelerindeki görülen yanlışlıkları en aza indirgediği gibi, gerek vergi dairelerine gerekse vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. Vatandaşlar internet üzerinden kira beyannamelerini düzenlemek ve onaylamak için sisteme giriş şifrelerini Vergi Daireleri’nden alabilecekleri gibi, sisteme kimlik bilgilerini doldurarak da giriş yapabilecekler.
Sistemin belki de dünyada uygulanan ilk sistem olduğuna dikkat çeken Söke Vergi Dairesi Müdürü Süleyman Demir; “Biz sistemden oldukça mutluluk duyduk. Yeni başlayan sistemde elbette ufak tefek sorunlar olacaktır ancak bildirdiğimiz hatalar kısa sürede çözüme kavuşturuluyor” dedi.

82.20120309125058.jpg