Kira beyannamesi için son gün 25 Mart. Kira beyannamesi verecek olan gayrimenkul sahipleri internette sıklıkla "Kira beyannamesi nasıl verilir?" sorusunu aratıyor. İşte, detaylar…

KİRA BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Mükellefler, pazartesi günü saat 23.59'a kadar gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ‘Hazır beyan Sistemi'ne girerek hazırlanmış beyanları onaylayarak hızlı ve kolay bir şekilde beyanname verebilecek.

Beyannameler;

• Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,

• Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine kâğıt ortamında,

• 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden, verilebilecek.

KİRA BEYANNAMESİ İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

Kira geliri elde eden mükellefler; kimlik bilgilerini girip özel güvenlik sorularını cevaplayarak, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) şifreleri ile şifre yok ise anında İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasından "Kayıt Ol" ile online şifre edinerek, İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak (Şifre yoksa herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alınabilir), e-Devlet üzerinden, Sisteme 7 gün 24 saat giriş yapabilirler.

Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da hazır Beyan Sisteminden yararlanabilecek. Buna göre, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, Sistem üzerinden hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecek. Onaylanan kira geliri beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilecek. Ayrıca, Sistemden anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartlarının yanı sıra internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilecek.

KİRA GELİRLERİNİ BEYAN ETMEYENE CEZA

Kira gelirlerini beyan etmeyenlere, eksik ve yanlış beyan verenlere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanacak. ‘ben kirayı elden alıyorum', ‘sözleşme yapmadım', ‘kimse tespit edemez' demeyin. evini veya iş yerini kiralayanların ne kadar gelir elde ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, Ptt, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kolayca tespit edilebiliyor.