Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen kınalı kekliğin nesli, son yıllarda bilinçsiz avlanma ve tarımsal faaliyetler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Doğada toplu halde yaşamlarını sürdüren, kayalık, taşlık, çalı ve otlarla kaplı vadilerde, ekili alanlarda, fazla yağışın olmadığı yarı kurak bölgelerde varlık gösteren kınalı kekliklerin sesi son yıllarda duyulmaz oldu.

Bölgede kuş türleriyle ilgili araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü havzasının kuş türleri bakımından zengin bir popülasyona sahip olduğunu söyledi.

Bölgede 500 kuş türü bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 300'ünün literatüre alındığını ifade eden Aslan, ''Tespit edilen kuş türlerinin bir çoğunun nesli tükenmekte. Örneğin, geçen aylarda kliniğimize bir sakallı akbaba türü getirildi. Türkiye'de 100 çift olduğu söyleniyor. Bunun dışında telli turna da kliniğimize getirildi. Bunun da Türkiye'deki popülasyonunun çok az olduğu biliniyor. Nesli tehlike altına giren bir diğer kuş türü ise kınalı kekliktir'' diye konuştu.

Kınalı kekliklerin güzel ötüşlü bir tür olduğunu ifade eden Aslan, ''Eskiden bahçelerin önünde gruplar halinde bulunurlardı. Şimdi bu keklik seslerini duyamaz olduk. Bunun nedeni, hatalı ve bilinçsiz avlanmadır'' dedi.

Kekliklerin karşılaştığı diğer önemli tehlikenin de ot biçme dönemleri olduğunu belirten Aslan, şöyle konuştu:

''Ekili alanlarda ve çalıların arasında bulunan keklik yumurtaları ot biçen vatandaşlar tarafından alınmakta ya da ot toplama sırasında zarar görmektedir. Bu da keklik neslinin devam etmesini tehlike altına almaktadır. Vatandaşlardan isteğimiz bu yuvaları bozmamalarıdır. Gerekirse ot biçimini bile geciktirmeleridir. Yuvadan alınan yumurtaları da bize getirmelerini istiyoruz. Kuluçka yöntemiyle bunları tekrar kazanır, doğal ortama bırakırız.''

Aslan, doğal ortamın bozulmaması gerektiğini ifade ederek, ''Yaban kuşlarını ortadan kaldırırsak yılan ve farelerle baş edemeyiz. Doğal dengeyi bozmamak için önlem almamız gerekiyor. Kınalı keklik de doğal dengenin bir parçası'' dedi.