ESAD'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI
 
Suriye'de aylardır süren iktidar karşıtı gösterilerin organize edilmesinde aktif rol oynayan Koordinasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, "tüm hedeflerini başarana kadar devrimin sürdürüleceği" ifade edildi.
 
Suriyeli Müslüman Kardeşler lideri Mülhem Drubi ise Esad'ın eski vaatlerini tekrarladığını belirterek, "Suriye’nin mikroba benzettiği komplolara maruz kaldığını söyleyip durdu. İlk günden beri sözler veriyor. Suriye sokakları özgürlüğe doğru yürümeye devam edecek" diye konuştu.
 
Drubi, katillerin hesap vermesini sağlayacağını söyleyen Beşar Esad'ın işe ilk olarak kendi akrabalarından başlaması gerektiğini söyledi. Drubi, "Bunların arasında en başta kardeşi Mahir, sonra da güvenlik aygıtının geri kalanı geliyor" dedi.
 
Suriyeli muhalif lider Velid el Bunni de, Esad'ın yaptığı konuşmanın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
 
Bunni, "Rejim, yapılan gösterilerin, özgürlüğünü ve onurunu isteyen bir kitle hareketi olduğunu anlamıyor. Esad 1,400 şehidin ailelerini ya da Suriye halkının bir demokrasi olma yönündeki ulusal arzusunu tatmin edecek bir şey söylemedi" diye konuştu.
 
"HEDEF TÜRKİYE'YDİ"
 
Beyrut Amerikan Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı Hilal Hasan, takvim çizmeye çalışan Esad'ın Türkiye’nin gönlünü almaya çalıştığını söyledi. Hasan, "Aslına bakılırsa reformlardan bahsetmedi. Kendi halkıyla ilgili çok kaygılı görünmüyordu. Daha ziyade Türkiye ve Batı için kaygılanıyordu" diye konuştu.
 
Hasan, "Esad kendisine yönelik uluslararası kampanyanın sona ermesi ve komşusu Türkiye’nin sakinleşmesini istiyor" ifadesini kullandı.
 
Son dönemde Suriye'ye yönelik tutumunu sertleştiren Türkiye, Esad'dan reformları hayata geçirmesini ve bunu bir takvime bağlamasını istiyordu.
 
Suriyeli yazar Hakam el Baba da, "Esad yeni hiçbir şey söylemedi. Suriye bir reform sürecinden geçiyormuş gibi davranmaya çalıştı ancak rejimin gaddar cinayetleri sürüyor" ifadesini kullandı.
 
GÖSTERİCİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ
 
Esad'ın konuşmasından sonra Suriye'nin çeşitli kentleri ve banliyölerinde göstericilerin sokaklara döküldüğü bildirildi.
 
Reuters haber ajansına konuşan eylemciler, sokaklara çıkan göstericilerin, Esad'ın konuşmasını  kınayarak, bunun, geniş bir siyasi değişim yönündeki taleplerini karşılamadığını dile getirdiklerini söyledi.
 
Bir görgü tanığı da telefonla yaptığı açıklamada, İrbin kentinin banliyösünde toplanan 300 protestocunun, "Katillerle diyalog yok" sloganları attıklarını belirtti.