Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) Genel Başkanı Lütfi Şenocak, "asrın zammının alındığına" dair yapılan acıklamaları "komedi" olarak niteledi.

DESK 1. Olağan Genel Kurulu, TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda başladı.

Şenocak, Genel Kurul'un açılışında yaptığı konuşmada, kurulduğu günden bu yana DESK'i sivil toplum kuruluşları arasında daha saygın ve etkin bir konuma getirmek için çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de ve dünyada sendikal hareketlerin nitelik ve nicelik olarak yenildiğini belirten Şenocak, "İnsan emeği var oldukça, adaletsiz düzen var oldukça sendikal hareketler de var olacaktır. Ancak kısır tartışmaların içinde debelenen, içe kapanan sendikal anlayış sona erdi. Bittiği zannedilen mücadele kendini yenilemeyen sendikal mücadeledir" dedi.

Başörtüsü yasağının hukuki dayanağı olmadığını ifade eden Şenocak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de başörtüsü yasağı, özellikle üniversitelerde kaldırılmalı. Herkes özgürce giyinebilmeli. Bu sorunun çözümü konusunda lafı dolandırmaya, çalışmalar yapmaya gerek yok. Çözümün adresi Meclis'tir. 'Ben çözerim' diye açıklama yapan siyasi partilerin kendi içinde bu meseleyi çözemediğini görmekteyiz. Bu sorun bir an önce çözülerek Türkiye'nin gündeminden kaldırılmalıdır."

Şenocak, 12 Eylülde yapılan referandumun sonucunun vesayet rejimine indirilmiş en büyük halk darbelerinden biri olduğunu ve darbe anayasası ile bir yere varılamayacağını söyledi.

Memurların grev hakkının anayasal güvence altına alınmasını isteyen Şenocak, Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, memurların hakkının masada korunamadığını ifade etti. Şenocak, " 'Asrın zammını aldık' diye yapılan açıklamalar tam bir komedidir. Kapalı kapılar ardında neler döndüğünü anlayabilmiş değiliz" dedi.

-"KİMSENİN MARABASI, KÖLESİ OLMAMALIYIZ"-

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, siyasi partilerin memurlar üzerinde siyasi baskı kurduğunu belirterek, "Biz kimsenin marabası, kölesi olmamalıyız, ama sistem böyle işliyor. Memur sendikalarının önündeki en büyük engellerden biri bu" dedi.

Toplu görüşmelerde 9 yılda "bir arpa boyu kadar yol alınamadığını, kazanılmış hakların görüşme masasında bırakıldığını" ifade eden Akay, memurlara grev hakkının Anayasal güvenceye alınmasını istedi.

AK Parti Samsun milletvekili Ahmet Yeni de, Türkiye'nin içte ve dışta saygınlığının arttığı bir dönem yaşandığını ve bunda sivil toplum kuruluşlarının çok büyük payı olduğunu söyledi. Hükümet'in sivil toplum kuruluşlarını her zaman önemsediğini ifade eden Yeni, her konuda sendikaların katılımını istediklerini, sendikaların sundukları tekliflerin her zaman ciddiye alındığını kaydetti.

DESK 1. Olağan Genel Kurulu kapsamında yarın Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu'nun asil ve yedek üyelerinin seçimi yapılacak.

A.A.