Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Etik alanlara, yasaların suç saydığı alanlara ilişkin eylem ve işlem icra edenler konusunda toleransımız sıfırdır. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmam'' dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Yazıcı, Türkiye'nin 2011 yılındaki dış ticaretinin 375 milyar dolar olduğunu, İzmir'den de 18,7 milyar liralık dış ticaretin gerçekleştiğini belirterek, bu nedenle İzmir'de bakanlığının bir bölge müdürlüğünün olmasının önemine işaret etti. Yazıcı, kısıtlı süre nedeniyle bugün bölge müdürlüğünü ziyaret edemese de burayı takip ettiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yazıcı, kendi talimatıyla yapılan operasyonlarla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

''Etik alanlara, yasaların suç saydığı alanlara ilişkin eylem ve işlem icra edenler konusunda toleransımız sıfırdır. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmam. Bu tür iddialar geldiğinde mevzuatımız, 'adam ismini yazmamışsa, yazılı mefhum bir isim ise onu dikkate alarak soruşturma yürütemezsiniz' der. Ama farklı duruşumuz var. Şayet iddia edilen konularla alakalı somut olay tarifi varsa mutlaka bunun üzerine gideriz. Yasalara aykırı uygulama varsa, onun başındaki arkadaşımız ya maiyetine hakim değil ya da ortak... Böyle bakıyorum. Belki önyargı diyeceksiniz ama bakışım bu.''

Yazıcı, bakan olarak kurumunu bu tür algılardan korumakla yükümlü olduğu kadar, Bakanlıkta birlikte çalıştığı dürüst insanların hukukunu korumanın da boynunun borcu olduğunu ifade ederek, ''Hiçbir dürüst arkadaşımın hak ve hukukunu, şunun bunun ihbarı dolayısıyla çiğnenir hale getirmem. Onun hukukunu da korumak Bakan olarak benim görevimdir'' dedi.

Bir basın mensubunun ''Yolsuzluk konusunda (gümrüklere gözüm kapalı güvenebilirim) denilebilir mi?'' sorusuna Bakan Yazıcı, ''Doğrudur, aynen sizin ifade ettiğiniz yerdeyiz. Son 1-2 yıldır kurumsal şikayet gelmiyor'' yanıtını verdi.

Yazıcı, rüşvetin olduğu yerde rüşvet alan gibi verenin de olduğunu belirterek, ''Kurumum üzerinden iş yapan iş adamlarına da aynı şeyi söylüyorum. Haksızlığa talip olmayın. Haksızlık yapma konusunda kimseye menfaat temin vaadinde bulunmayın'' diye konuştu.