Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, göçük meydana gelen maden ocağında kurtarma ekiplerinin olayın yaşandığı bölgeye ulaştığını belirterek, ''Maalesef işçiler hakkın rahmetine kavuştu. Patlamanın etkisiyle oradaki tahkimat tamamen çökmüş'' dedi.

Bakanı Dinçer, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen göçük sonrası mahsur kalan işçilerden 6'sının cesedine ulaşıldığını bildirdi.
Ekiplerin ulaştığı 6 işçinin cesedini ocaktan çıkarıldığını belirten Dinçer, cesedine ulaşılan işçilerden ikisinin isimlerinin Ali Kazan ve İzzet Kuşoğlu olduğunu kaydetti.
Ocaktaki diğer 13 işçiye ulaşılmaya çalışıldığını ifade eden Dinçer, ''Bu elim kaza nedeniyle çok üzgünüz. Umudumuzu kaybetmedik. Ulaşmaya çalışıyoruz'' dedi.

KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Göçüğün altında mahsur kalan işçilerin kimlikleri belirlendi. Maden ocağında mahsur kalan 19 işçinin isimleri şöyle:
Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.
Şu ana kadar ulaşılan işçilerden Ali Kazan ve İzzet Kuşoğlu'nun hayatlarını kaybettikleri bildirilmişti.

ÇALIŞMA BAKANI DİNÇER OLAY YERİNDE

Bakan Dinçer göçüğün meydana geldiği kömür madenine geldi.
Kazanın meydana geldiği ocakta incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dinçer, CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer'in, göçük altında kalan işçilerin hayatını kaybettiğine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, böyle şeyler söylemenin mümkün olmadığını bildirdi.
Henüz ulaşılabilen bir bilgi olmadığını dile getiren Dinçer, şöyle devam etti:
''Tahmin üzerine konuşmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Yalnız Zonguldak'tan gelecek kurtarma ekipleriyle ilgili bir spekülasyon yapıldı. 19.30'da hadise olduktan sonra 20.45'te hadiseyi ancak öğrenebildik. Hadiseyi öğrendikten sonra hemen müdahale ettik. Daha sonra Tunçbilek'ten 20 kişilik bir ekip buraya ulaştı, çalışmalarına başladı.''
Bakan Dinçer, Zonguldak'tan gelecek ekiple ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:

''Zonguldak'taki ekip hazır halde bekliyordu. Helikopterle getirmeyi planlıyorduk. Sis olması sebebiyle helikopter havalanamadı. Ankara'dan helikopterler bir umutla Zonguldak'a havalandılar. Oradan ekibi alıp buraya gelmeyi ve en yakın yere konmayı planlıyorlardı. Maalesef Zonguldak'a ulaşamadılar, sis nedeniyle geri dönmek zorunda kaldılar. Zonguldak'taki arkadaşlar kara yoluyla çıktılar, buraya ulaşmaya çalışıyorlar. Ama büyük ihtimalle onlara ihtiyaç kalmadan buradaki ekiplerimizle aşağıdaki işçilerimize ulaşacağımızı zannediyorum. Onlar yine gelecekler. Şu anda aşağıdaki makineleri çalıştırma imkanı yok. Sadece el gücüyle, beden gücüyle çalışma yapılabiliyor. Yumuşak zemin olması sebebiyle taksimat yaparak yavaş ilerliyorlar.''

DÜZENLİ DENETİMİ YAPILMIŞ

Göçüğün gerçekleştiği ocaktaki incelemesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Dinçer, ''İşletmede bir sorun var mı?'' yönündeki soru üzerine, söz konusu firmanın sürekli kontrol edilen bir işletme olduğunu söyledi.
İşletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir kaza yaşanmadığını dile getiren Dinçer, şöyle devam etti:
''İşletmenin düzenli olarak denetimi yapılmış. Zaten biz maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk. Burası hem Bursa Bölge Müdürlüğümüz tarafından, hem de Ankara'daki Teftiş Kurulu tarafından denetlenmiş bir firmadır. Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlanmak üzere kendilerine talimatlandırılmıştı. Ancak aşağıda bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor. Müfettiş arkadaşlarımız da buradalar. Sanıyorum hadiseleri daha net görme imkanımız olacak.''
Bölgede bekleyişlerini sürdüren işçi yakınlarıyla da görüşen Dinçer, işçilerin yakınlarına umutlarını kaybetmemeleri, sabırlı ve sakin olmaları ricasında bulundu.
''Biz de sizinle birlikte umut içindeyiz'' diyen Dinçer, işçi yakınlarına şunları söyledi:
''Ulaşmaya çalışacağız. Bakalım orada ne var, ne yok varınca anlayacağız. Onun için biraz sabredin, sabırlı, sakin olun. Sizin için burada çadır hazırlanıyor, daha iyi şartlarda oturun bekleyin diye. Bunlar hazırlanınca oraya geçersiniz. Hepinize geçmiş olsun diliyorum.''

GÖÇÜK DİNAMİT PATLATILMASI SONRASI OLMUŞ

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçüğün, bir dinamit patlatılmasının akabinde meydana geldiğini söyledi.
Harput, dün akşam saat 19.30 sıralarında meydana gelen olaya ilk olarak firmanın kendi kurtarma ekiplerinin müdahale ettiğini, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma'dan gelen ekiplerin kurtarma çalışmalarına dahil olduğunu bildirdi.
Şu an bölgede 4 ekibin kurtarma çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Harput, ''Ocakta yapılan çalışma sırasında bir dinamit patlatılmasının akabinde malum göçük meydana gelmiş. Olayın meydana geldiği yer de 220 ila 250 metre derinlikte'' dedi.
Harput, göçük altında kalan 6 kişinin cesetlerinin çıkarıldığını, bu kişilerden 4'ünün teşhis çalışmasının sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
''Yaklaşık 30 metre derinliğindeki bir bölümün hafriyat çalışmasının kaldırılması devam ediyor. Arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiye göre bir hayli mesafe katedildi. Yaklaşık 7-8 metrelik bir derinlik kalmış. Ondan sonra tüm insanlara ulaşılmış olunacak. Ümitli olmak istiyoruz, bekliyoruz.''
Vali Harput, CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer'in açıklamalarıyla ilgili olarak ise şöyle konuştu:
''Kendisinin yaptığı gerçeğe dayalı bir açıklama değil. Bu bir tahmin, bu bir yorum. Toprak altındaki göçük altında kalan insanların ölmüş olabileceğini düşünerek yapılan bir açıklamadır. Bize göre talihsiz bir açıklamadır. Kesin sonuç almadan bu açıklamayı yapmamak gerekirdi.''

BÜTÜN DESTEK HİZMETLERİ YÖNLENDİRİLDİ

Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Dadak, belediye olarak itfaiye başta olmak üzere bütün destek hizmetlerini göçük yaşanan bölgeye yönlendirdiklerini bildirdi.
Dadak, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'ın olay mahallinde olduğunu ve bilgileri kendisinden aldıklarını söyledi.
Dadak, şunları kaydetti:
''Belediye olarak itfaiye başta olmak üzere bütün destek hizmetlerimizi bu bölgeye yönlendirdik. Başkanımızdan aldığımız bilgiye göre, 20.30 sıralarında bir grizu patlaması oluyor. 17 kişi civarında göçük altında kalandan bahsediliyor.''
Dadak, göçükte gazdan etkilenen bazı işçilerin Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesine getirildiğini bildirdi.

TTK'DAN 18 KİŞİLİK EKİP

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 18 kişilik kurtarma ekibi kara yoluyla Bursa'ya hareket etti.
Kurumun tahlisiye (kurtarma) ekibinde görevli aralarında maden mühendisleri ve teknikerlerin de bulunduğu 18 kişi, hava muhalefeti nedeniyle helikopterin gelememesi üzerine ekipmanlarıyla tahsis edilen 2 minibüsle yola çıktı.

JANDARMA GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Olayın ardından bölgeye ulaşan jandarma ekipleri, ocağın bulunduğu alana giden 3 ayrı noktada giriş-çıkışları kontrol altında tutuyor. Ekipler, arama-kurtarma, itfaiye, ambulans ve resmi plakalı araçların dışında bölgeye girişlere izin vermiyor.
Kömür ocağında çalışan Hüseyin Ayyıldız adlı işçi, ocaktan çıkarılan kömürü yakınlardaki silolara nakletmekle görevli olduğunu belirterek, ''Tam ocaktan çıktığımda patlama sesi duydum. İçim acıdı, ama yapacak bir şey yoktu. Aşağıya kadar indim. Yakında olan bazı arkadaşlarım kurtuldu. Çok sayıda arkadaşım patlamanın olduğu yerde. Allah yardım etsin, ama işleri çok zor'' dedi.
Öte yandan, mevsim normallerindeki hava sıcaklığının hakim olduğu bölgede, hafif yağmur devam ederken, kurtarma ve sağlık ekiplerinin işini zemindeki yoğun su birikintisi ve çamurun oldukça etkilediği gözleniyor.

YAKINLARININ BEKLEYİŞİ SÜRÜRÜYOR

İşçilerin yakınlarının ocak çevresinde bekleyişini sürdürüyor.
Göçük sırasında maden ocağında olduğu bildirilen işçilerden Ahmet ve Mehmet Kuşoğlu kardeşlerin kuzeni Cihan Bayırlı, kendisinin de ocakta aşçı olarak çalıştığını, saat 16.00'da ocaktan çıktığını bildirdi.
Çıkışta aynı ocakta çalışan teyzesinin çocukları olan Ahmet ve Mehmet Kuşoğlu'nun da akşam vardiyası için içeri girdiklerini kaydeden Kuşoğlu, ''Kuzenlerimden Mehmet çavuş olarak, Ahmet de elektrikçi olarak görev yapıyordu. Girerlerken kendileriyle selamlaşarak 'hayırlı işler' dileğinde bulundum. Sonrasında da olayı duydum'' dedi./akşam