Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) “avuç içi damar okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçerken, başkasının kimliği ile tedavi usülsüzlüğüne hem para hem hapis cezası geldi.Kendi adına başkasının sağlık hizmeti almasını sağlayan kişiden tedavi ücretinin iki katı kanuni faiziyle tahsil edilecek; haklarında SGK’yı zarara uğratmaktan suç duyurusunda bulunulacak. SGK belirleyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapan yeni tebliğ 22 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Temmuz’dan itibaren yıl sonuna kadar kademeli olarak tüm ülkede “Avuç içi damar izi kimlik doğrulama sistemi”ne geçilecek. Yeni uygulama şöyle:

Avuç içi doğrulama

Sağlık kurum ve kuruluşları, müracaat aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, “nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum sağlık kartı belgelerinden” biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapacak. Kimlik tespiti veya avuç içi okuma yöntemiyle kimlik doğrulaması zorunlu hale geldi. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK’nın zarara uğramasına sebebiyet veren kuruluştan ödenen tutar geri alınacak.

Suç duyurusu

Kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını sağlaması yasaklandı. SGK’dan haksız menfaat temini de yaptırıma bağlanırken, bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanuni faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilecek. Bu kişiler hakkında TCK hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulacak. Hastaların hastanelere müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işlemi hastanelerce yapılacak. Hastane ve sağlık sunucuları, ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işleminde hastalardan beyan ve taahhüt belgesi almak zorunda olacak.