İki yıldır üniversiteye hazırlanan Maide Taşcı (19), nüfus cüzdanını kaybettiği için Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'na giremedi. Sınav yeri olan Merkez Seyhan İlçesi Dr. M. Feyyaz Etiz Anadolu Lisesi’ne sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle giden Taşcı, görevliler tarafından sınıftan çıkarıldı. Geleceğe dair hayallerini bir yıl ertelemek zorunda kalan Taşçı, gözyaşlarına boğuldu.

Sınavdan bir gün öncesinin akşamında çekmecede sandığı kimliğinin kayıp olduğunu son anda fark ettiğini belirten Taşçı, evde tüm aramalara rağmen belgeyi bulamadığını kaydetti. YGS’den iyi bir puan aldığını ve önümüzdeki yıl Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nde okumayı hedeflediğini anlatan Taşcı, “Gittiğim dershanedeki deneme sınavlarında birinciliklerim var. İstediğim fakülteyi kazanabilecek durumdaydım. Kimliğimin kayıp olduğunu cuma günü akşamı fark ettim. Tüm aramalara rağmen bulamadım. Öğrenci kimlik kartı, nüfus cüzdan fotokopisi ve sınava giriş belgeme rağmen görevliler tarafından sınıftan çıkartıldım.” dedi.

TC numarası ve diğer bilgilerin ÖSYM görevlilerinin de elinde olduğuna dikkat çeken Taşcı, bütün emeklerinin boşuna gittiğini vurguladı. Okuldaki polislerin devreye girdiğini ve TC numarasında araştırma yapabileceğini ifade eden Taşcı, bu önerinin kabul edilmediğini dile getirdi. Taşcı, şöyle devam etti: “Bu olay sadece benim başıma gelmiyor. Sınavdan önce Seyhan Nüfus Müdürlüğü’ne gittik, orada benim gibi iki üç arkadaş daha vardı. Ama burası kapalıydı. İstenen bu belge o kadar büyük bir sorun ise neden nöbetçi bir nüfus müdürlüğü sınav günü açık tutulmuyor? ÖSYM’nin bu problemi çözmesi gerekir. Bir kimlik tüm çalışmalarımı heba etti.”

"KIZIMIN YIKILIŞINA ŞAHİTLİK ETTİM"

Sarıçam ilçesi Kızılkaş köyünde imam hatiplik yapan baba Orhan Taşcı ise güzel bir gelecek için çabalayan kızının sınava girememesinin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti. Her insanın kimliğini kaybedebileceğini hatırlatan Taşcı, adayların yılda bir kez şansını denediği üniversiteye giriş sınavına mevcut belgelere rağmen kızının alınmamasına tepki gösterdi. Polisin kendilerine yardımcı olduğunu fakat, salon görevlilerinin iyi niyetli davranmadığını savunan Taşcı, “Aile olarak yıkıldık. Evladımın umutları söndü, bir yılı boşa gitti. Kızımı gösteren her türlü belge mevcuttu. Ancak kimse bizi umursamadı. ÖSYM mağduriyetimizi gidersin.” diye konuştu.

"SALON GÖREVLİLERİ İNİSİYATİF KULLANABİLMELİ"

Avukat Serhat Doğan, Maide Taşcı’nın yasal hakları için yargıya başvuracaklarını söyledi. ÖSYM’nın katı sınav kurallarını bildiklerini, ancak bazı durumlarda salon görevlilerinin inisiyatif kullanması gerektiğinin altını çizen Doğan, şunları söyledi: “ÖSYM’nin kuralları genel için elbette geçerlidir. Ancak istisnalar ve inisiyatifler olmalı. Görevlilerin bir takım yetkileri olabilmeli. Maide’ye okulda bir kural, kuru şekilde uygulanmış. Üçlü, beşli tutanak tanzim edilerek okul görevlileri sorumluluk alabilirlerdi. Başarılı bir genç kızın üniversite hayalleri suya düşürülmemeliydi. Her insan hayatın olağan akışında kimliğini kaybedebilir veya yolda çantada çaldırabilir. Dolayısı ile ÖSYM’nin bazı özel durumları göz önüne almaması bir eksikliktir. Bundan dolayı Maide’nin bütün idari ve hukuki haklarını arayacağız.”

Sınav günü nüfus müdürlüklerinin kapalı olmasını da eleştiren Doğan, sınav günü nüfus müdürlüğünün açık olmamasına da tepki gösterdi. Doğan, “Çünkü kimliğin kaybı, çok insani bir durum. Herkesin başına gelebilir. Ayrıca e–devlet sisteminde kişinin TC numarası girildiğinde sistemde öğrencinin fotoğrafı ve diğer bilgileri mevcut. Neden bunlar göz ardı edildi?” sorusunu sordu.