Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde römorklar dolusu ekmeğin israf edilmesi, duyarlı vatandaşların yüreklerini sızlatmaya başladı. Bölgede günlük ekmek israfının bir şehri doyuracak kadar arttığı belirtilirken, ilçede yaşayan bir çiftçi satılmayan ekmekleri fırınlardan toplayarak çiftliğindeki inekleri yem yerine ekmekle beslemeye başladı.

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken Türkiye'de günlük üretilen 205 milyon ekmeğin 10 milyonunun israf edildiği belirtildi. Özellikle sahil kesimlerinde had safhaya ulaşan ekmek israfı, bir yanda Afrika’da yaşanan açlığı, diğer yandan da Türkiye’deki israfı gören duyarlı vatandaşların vicdanlarını sızlatmaya başladı. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan İzzet Özsoy isimli bir vatandaş, her gün tonlarca ekmeğin çöpe gittiğini görünce traktörü ile ekmekleri toplayarak, atılacak olan ekmeklerle çiftliğindeki hayvanlarını beslemeye başladı. Kendisinin de yaşanan israfa karşı çok üzgün olduğunu belirten Özsoy, “Hiç olmazsa atılacağına bir canlıya nasip oluyor. Ekmek israfına çok üzülüyorum. Ben de israf olmasın diye topladığım bu ekmeklerle besicilik yapıyorum” dedi.

“HİÇ İBRET ALMIYORUZ”

Her gün televizyonlarda ve haber bültenlerinde yer alan Afrika’daki açlığa rağmen Türkiye’deki ekmek israfı durumdan ibret alınmadığının göstergesi olarak objektiflere bu şekilde yansırken, Fırıncılar Federasyonunun kayıtlarına göre; Günlük 4 milyonun üzerinde ekmek çöpe gidiyor. Türkiye'deki ekmek israfının her geçen gün artmasının üzüntü verici olduğunu belirten Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, aslında Afrika'ya yetecek miktardaki ekmeğin her gün çöpe gittiğini belirterek, herkesin bu konuda duyarlı olmasını hatta kamu spotu hazırlanıp vatandaşın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png