29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki geçit törenine protokol listesinde bulunmayan kişilerin de dahil olduğunu ve kortej yürüşüyüne katıldığını belirten Dervişoğlu, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun, sadece cumhuriyeti kuran kurumlara selam vermesi gerektiğinin altını çizen MHP İl Başkanı Dervişoğlu, bunun yerine devlet yetkililerinin, adı terör örgütüne karışan kişilerin taraftarlarına selam durdurulduğunu kaydetti. Kendisinin de o gün protokol trübününde oturduğunu belirten Dervişoğlu, önünden geçen İşçi Partisi (İP), Biz Kaç Kişiyiz Platformu ve Cumhuriyet Okurları Kulübü gibi oluşumların kortejde yer almasını çok büyük bir skandal olarak yorumladı. Bu skandalı devletin kendi eliyle hazırladığını öne süren Dervişoğlu, bu ve benzeri olayların önümüzdeki yıllarda tekrarlanmaması için böyle bir uyarı yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Devlet yetkililerinin kime selam verdirildiğinin iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Müsavat Dervişoğlu, "Devletin valisi, ordu komutanı ve büyükşehir belediye başkanını, önderleri tutuklu olarak yargılanan dernek ve platformlara esas duruşta selam vermek zorunda bırakırsanız, bu herkes açısından içinden çıkılmaz bir sosyal problem ve tartışmaya sebep olur." dedi.

Bu tür kişi ve kuruluşlara kortejde yer verilirse, gelecek yıllarda daha farklı grupların da katılmak isteyeceğini belirten Dervişoğlu, "Devletin, böyle bir resmi geçit yaparken valisi, komutanı ve belediye başkanını selam durdurucağı kişileri doğru belirlemesi gerekir. Ben mecbur muyum cezaevinde yatan adamın derneğini selamlamaya ya da devlet büyüklerinin onu selamlamasına rıza göstermeye? Cumhuriyetin kuruluşunda en ufak bir katkısı olmayan, yaşatma noktasında herhangi bir irade sergilemeyen kuruluşlara selam durmak mecburiyetinde miyim?" şeklinde konuştu.

Cihan