Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, kilogramı 15 bin ile 20 bin lira arasında satılan safran bitkisinin hasat dönemi dolayısıyla törenle ürün toplandı.
 
Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan ve kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı boyayabilme özelliğiyle "mucize bitki" olarak nitelendirilen safranın hasadı dolayısıyla Yazı köyde safran yetiştiricisi İrfan Parmak’ın tarlasında tören düzenlendi.
 
Kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan, ekim-kasım ayında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisinin, sabah erken saatlerde güneş tam doğmadan önce toplandığı bildirildi.
 
 
 
 
Karabük Valisi İzzettin Küçük, törende yaptığı konuşmada, Safranbolu’da 35 dönüm alanda 36 çiftçi tarafından safran üretimi yapıldığını anlattı. Küçük, "Safranbolu, safranı çok kaliteli ve özeldir. Atalarımızdan yadigar safran üretimini gelecek kuşaklara da aktarmak zorundayız. Yetiştirmesi çok zordur. Ben çiftçilere bu geleneği devam ettirdikleri için teşekkür ediyorum. Bu yılki hasat hayırlı olsun"dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık da safran hasadının 15 Ekim-15 Kasım tarihlerinde yapıldığını, 20 kilogram ürün hedefine yağışlardan dolayı ulaşmalarının zor olduğunu söyledi.
 
Safranbolu Kaymakam Gökhan Azcan, Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve daire müdürlerinin de katıldığı törende, protokol tarladan safran topladı.
 
Safranbolu’ya adına veren ve dünyanın en pahalı baharat bitkisi olarak gösterilen safran, önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisi olarak tanınıyor.
 
Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerinin tedavisinde ümit vaat ettiği bildirilen bitkinin, dünya piyasalarında gramı altına eş değer tutuluyor.
 
Özellikle ilaç ve gıda endüstrisine yönelik safran yetiştiren ve ürününü ihraç eden ülkeler, önemli oranda döviz girdisi elde ediyorlar.
 
Safran bitkisinin, Safranbolu’da üretiminin artmasına yönelik destekler veriliyor.