Türk mutfağında çorbasından yemeğine, köftesinden salatasına kadar her yerde kullanılan patatesin fiyatında olağanüstü artış oldu. Birkaç hafta öncesine kadar kilogram fiyatı 50 kuruşu geçmeyen patates, şimdi 1 lira 50 kuruşu bulan fiyatıyla seyirlik oldu. Fakirin sofrasının vazgeçilmezi olan patates, pazarlarda muzla yarışıyor. Muzun kilosu 2 liraya satılırken, patates 1.5 liraya satılıyor.

Pazar alışverişine çıkan bayanlar önceleri, 5'er 10'ar kiloluk çuvallarla aldığı patatesten şimdi ancak 1-2 kilo alabiliyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Hali'nde 2005 yılından bu yana en yüksek fiyata ulaşan patates, üreticinin yüzünü güldürürken, tüketiciyi düşündürüyor.

En düşük 50, en yüksek 70 kuruşa halden çıkan patatesi tüketiciler, semt pazarlarında 1.5 liraya, marketlerde de 2 liraya alabiliyor.

Şehit Erkut Abay Mahallesi'nde kurulan semt pazarında patates satan Mehmet Salih, fiyatların yüksekliği nedeniyle kimsenin patates almadığını belirterek, daha önce çuvallarla sattığı patatesi birer kilo halinde sattığını kaydetti. Yaklaşık 1 aydır patatesin kilosunun 1.5 lira olduğunu aktaran Salih, önümüzdeki günlerde patatesin ucuzlayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Her pazara çıktığında 5 kilo patates alan Salih Sarı ise, fiyatların yükselmesinin ardından ancak 1-2 kilo alabildiğini anlattı. Patatesin mutfağının vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Sarı, "Muzla hemen hemen aynı fiyata geldi. Eskiden pazarda bir çok tablada patates bulunurdu. Şimdi koca pazarda sadece iki kişi patates satıyor. Vatandaş pahalı olduğu için almayınca pazarcılar da ürün getirmez oldu." dedi