Tatil dönemi ile hareketliliğin arttığı ikinci el otomobil piyasasında, haksız kazanç elde etmek isteyenlerin araçların kilometre göstergesine müdahalede bulunularak rakamları düşürerek yanıltma olasılığı karşısında tüketiciler uyarıldı.

Alınan bilgiye göre, yaz tatiline kendisine ait otomobille gitmek isteyen vatandaşların talepleri sayesinde uzun süredir durgunluk yaşayan ikinci el piyasasında canlanma gözlendi.

İkinci el satışının yapıldığı galeriler ile “oto pazarları'nda, her bütçeye uygun araç bulunurken müşterilerin bütçesine göre de çeşitli seçenekler sunuluyor. Ancak, uzmanlar tüketicileri olası sorunlarla karşılaşmamaları ve araç konusunda aldatılmamalara karşı uyarıyorlar.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın, yaptığı açıklamada, ikinci el otomobil alırken dikkatli davranılması gereken en önemli konulardan birinin aracın yaptığı kilometre olduğunu söyledi.

Yeni nesil otomobillerde kilometre göstergelerinin genellikle dijital olduğunu anımsatan Aydın, bunların “bu alanda adeta uzman olan kişilerce” kısa süreli işlemle kolayca rakamların “istenilen seviyeye” düşürülebildiğini bildirdi.

Bu işlemle alıcının yanıltılmasının, daha ucuz bedel konulması gereken aracın yüksek fiyattan satılmasının amaçlandığını anlatan Aydın, şöyle konuştu:

“Araçlarda bulunan ve kilometreyi gösteren eprom kiti, bu amaçla kullanılan okuyucular sayesinde kolayca değiştiriliyor. Değiştirilen kilometreyi ise anlamak neredeyse imkansız.

Bu kapsamda öncelikli olarak araç servis bakımlı ise servisten son bakımdaki kilometresi istenerek kontrol edilebilir. Bunun yanında kuşkuları ortadan kaldırmak için vites topuzu, debriyaj pedalı ve direksiyon simidi de yol gösterici olabilir. 30-40 bin kilometrede bu donanımlar kolay kolay aşınmaz. Araç bu kilometrede ve bunlar aşınmışsa büyük ihtimalle kilometre ile oynanmıştır. Aracın yıpranmışlığı da kilometrenin tespiti için belirleyici bir özelliktir. Yapılacak 20-30 kilometrelik bir test sürüşü ile de aracın amortisörleri, fren ve debriyaj balatalarının durumu anlaşılabilir.”

Uzun yıllardır araç kullanan bir kişinin bu tür denemelerle eksiklikleri rahatça anlayabileceğini belirten Aydın, tüketicilere mağdur olmamaları için mutlaka iyi bir ekspertize başvurmalarını önerdi.

Uzman tarafından yapılacak kontrolün araç hakkında sağlıklı sonuçları ortaya koyacağını bildiren Aydın, “200-300 liralık bir ekspertiz ücreti için sonuçları pahalı olacak araçları almayın” dedi.

Aydın, bazı otomobillerde kilometre saatlerinin 100 binden sonra sıfırladığını da anımsattı.

BOYA KALINLIĞI VE KAPORTADA KAMUFLAJ

Aydın, kilometre bakımının yanında araçların darbe, boya, lastik kontrollerinin de yapılması gerektiğini anlattı.

Araçta boya olup olmadığının üzerindeki boya kalınlığından anlaşılabileceğini belirten Aydın, kaportayı incelerken, parçaların montajında kullanılan somunların değişip değişmediğinin kontrol edilmesi, ayrıca çürük yerlerin fiberglas veya macunla kamufle edilmesi olasılığının da dikkate alınmasını istedi.

Aydın, aracın çalıntı olup olmadığını anlamak için ise ruhsattaki bilgilerle şase ve motor numaralarının karşılaştırılması konusunun da ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.- hürriyet