Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Kurumu (OECD) tarafından sunulan, ''Dünyanın en şişman ülkeleri'' raporunda, 1980'den bu yana, İsveç'te obezite vakalarının 3 misli artması, yağlı yiyeceklere ağır vergiler getirilmesini gündeme taşıdı.

Her 3 İsveçliden 1 tanesinin bu öneriye sıcak baktığını gösteren devlet televizyonu SVT tarafından açıklanan kamuoyu araştırmasında, İsveçlilerin birinci gündeminin obeziteyle mücadele olduğu ortaya çıktı.

Şişmanlığın; kalp - damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve depresyonu tetiklediğini söyleyen Karolinska Araştırma Merkezi obezite uzmanı Claude Mercus, bu hastalıkları tedavisinde vergiden kesilen milyonlarca kronun harcandığını belirtti. Danimarka'da obezite vergisinin uygulandığını hatırlatan Mercus, her 3 İsveçliden 1'nin obezite vergisine sıcak baktığını kaydederek, denemede fayda olacağını tavsiye etti.

Halihazırda OECD tarafından yapılan araştırmada dünyanın en şişman 3 ülkesi; Meksika, Amerika ve Yeni Zelanda olarak sıralanırken, İsveç orta sıralarda yer aldı.