İTALYA'nın Verona kentinde yaklaşık bir asırdır duyma ve konuşma engelli çocuklara verdiği özel eğitimle sembol haline gelen kiliseye bağlı Antonio Provolo Enstitüsü'nde görev yapan din adamları, pedofili suçlamalarının hedefi oldu. Daha önce bu okulda eğitim görmüş yaşları 41 ile 70 arasında değişen 67 engelli kişi L'Espresso Dergisi'ne gönderdikleri mektupta, farklı dönemlerde okulda görev yapan din adamlarından fiziksel şiddet gördüklerini ve pedofiliye maruz kaldıklarını öne sürdü. Mektupla birlikte gönderdikleri video kasetinde isimleri ve yaşlarıyla birlikte başlarından geçen olayları tek tek anlatan iddia sahiplari, bu din adamlarından 10'unun hala enstitüde görev yaptığını belirtti.

İddia sahiplerinin Antonio Provolo Enstitüsü Mezunları olarak bir dernek kuran ve şikayetlerini daha önce kendisine de ilettiklerini belirten Verona Piskoposu Giuseppe Zenti, "Ancak enstitü hiyerarşik olarak benim yetki alanımda değil. Direkt Vatikan'a bağlı. Ben de sadece durumu Vatikan'a bildirdim. Vatikan'ın değerlendirmesini bekliyorum" demekle yetindi.

L'Espresso'ya gönderilen 67 imzalı mektupta, iddialar 1989 yılından öncesine ait. Mektupta, "Biz para istemiyoruz. Ceza verilmesini de talep etmiyoruz. Biz sadece hala orada olan kişilerin gönderilmesi ve çocukların daha fazla bu tür uygulamalara maruz kalmamasını istiyoruz. Korkumuzu ve çekincelerimizi yendik" ifadelerine yer verildi.

Gönderilen video kasette ise, iddia sahiplerinden Giuseppe, "Enstitü içindeki Santa Maria del Pianto Kilisesi'ndeki günah çıkarma odalarında bazı rahipler masturbasyon yapıp, küçük yaştaki ve genç kızlara dokunuyorlardı. Homoseksüel pedofili ise rahiplerin odasında veya tuvaletlerde oluyordu. Hatta duş bölümünde grup halinde yaptıkları da oluyordu" dedi. Başka bir iddia sahibi Bruno ise şunları söyledi:

"Benim şansızlığım yüzümün güzel olmasıydı. 9 yaşımdan 15 yaşına kadar rahiplerin tecavüzüne uğradım. 1959 yılında 11 yaşındayken, enstitü dışında daha yüksek rütbeli bir din adamına da götürüldüm. O da tecavüz etti."

Bu iddialar, çocukları bu enstitüde eğitim gören aileler arasında paniğe neden oldu. Birçok ailenin çocuğunu okuldan almak istediği belirtildi. Bu arada olaylar 30 yıl öncesine dayandığı için bu din adamlarından hayatta olanların da zaman aşımına girdiği için mahkemeye verilmesi sözkonusu olamayacak. Ancak Vatikan'ın konu hakkındaki tutumunun ne olacağı henüz bilinmiyor. Nitekim, din adamlarının pedofili olaylarının en sık gündeme geldiği ülke olan ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında Papa 16'ncı Benediktus, kiliselerde pedofili olaylarının kesinlikle affedilmeyeceğini belirten iddialı bir konuşma yapmıştı.

VATAN