Rejim karşıtı ailelerden ‘öldü’ denilerek çalınan 300 bin bebeğin yandaşlara satıldığı belirlendi. Diktatör General Franco döneminde başlayan uygulama ile 50 yılda 300 bin bebek, ailelerinden çalınıp başka anne-babalara satılmış. Dramı araştıran İspanyol gazeteci Adler, “Aileler ve çocuklar perişan oldu” ifadelerini kullandı. İngiliz BBC kanalı, İspanya’da 1939’lardan 1990’ların başına kadar yaşanan bir dramı ortaya çıkardı. 
 
General Franco’nun diktatörlüğünde başlayan uygulamayla 50 yıl zarfında 300 bin bebek, rejim karşıtı görünen kişilerden çalınmış. Bebeğini doğuran kadınlar, çocuklarının öldüğü söylenip eve gönderilirken zengin ve rejim yandaşı olan isimlere bebekler satılmış. 
 
Bebeklerin ne cesetleri ne de mezarları ailelere gösterilmiş. Doğum belgesinde de isimler değiştirildiği için çocukların, gerçek ebeveynini bulması neredeyse imkansız hale getirilmiş. Gizli bir şekilde ilerleyen süreçte doktor, hemşire, papaz ve rahibelerin önemli rol oynadığı ifade edildi. General Franco’nun 1975’te ölmesinin ardından da 1990’ların sonuna kadar Katolik Kilisesi bu uygulamayı devamettirmiş. Madrid’in evlatlık verilmesi prosedürünü hastanelerden alıp yetkili makamlara vermesiyle de bu dramson bulmuş. Uzmanlar, 1960 ile 1989 arasındaki evlatlıkların yüzde 15’ten fazlasının bu şekilde gerçekleştiğini düşünüyor. 
 
10 BİNLERCE MAĞDUR
Bu trajediyi araştıran İspanyol gazeteci Katya Adler, “On binlerce kişimağdur durumda. Pek çok insanın, kendisini yetiştirenlerin gerçek ailesi olmadığını öğrenmesiylehayatları mahvoldu. Ayrıca çok sayıda anne, aslında çocuğunun hayatta olduğunu ihtimali üzerinde duruyor” dedi. İspanya’da pek çok aile, kayıp bebeklerle ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını istiyor. Savcılar, başvuran ailelerin soruşturmalarını takip ediyor. Şimdiye kadar 900 soruşturmanın yürütüldüğü kaydedildi.
 
İç savaşta 500 bin kişi öldü
İspanya, 1930'larla birlikte sol-sağ çekişmesinin ortasında kalmıştı. 1936'da solcuların iktidara gelmesine rağmen akan kan durmadı. İki taraf arasındaki suikastler ardından ülkede iç savaş başladı. 3 yıl süren savaşta 500 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. 1939'da da General Francisco Franco'nun diktatörlüğü başladı. 1943 yılına kadar da 151 bin kişi hapislerde infaz edildi. Dünyadan kopuk bir şekilde yaşayan İspanya'da Franco dönemi ise diktatörün 1975'te ölmesiyle son buldu. Franco'nun ardından tahta geçen Juan Carlos, demokratik yönetime geçti. 1986 yılında da Madrid, Avrupa Birliği üyesi oldu.
 
-MYNET-