Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sabahleyin Anıtkabir'de Başbakan ile tokalaştık. Ona başsağlığımı ilettim. Tokalaşmadık diye bir şey söz konusudeğil" dedi.

Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği 'Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılmak üzere Eskişehir'den karayolu ile Bursa'ya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il teşkilatını ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet, sorgulayan ve düşünen insan oluşturmaktır. Atatürk, kendi ifadesiyle, 'Cumhuriyet, fazilet ve erdemdir' der. Cumhuriyetin hedefi erdemli insanlardır. Yine Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemleriyle cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.

Yani bir toplumda eşit yurttaş oluşturmak ve herkesin devlet ile ilişkilerinde eşit, özgür olabileceği bir düzen yapmaktır. Bu çerçevede baktığımızda, şehitlerimizin ve Van depreminde hayatını kaybeden yurttaşların elbette ki acıları büyüktür. Elbette ki bu acıları paylaşacağız. Ama az önce de söylediğim gibi, cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesiyse, tasada ve kıvançta beraber olmak zorundayız. Yani cumhuriyete her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Cumhuriyet, Van'ı ve Erciş'i düşünmektir.

Oradaki yurttaşlarımızı düşünmek demektir cumhuriyet. Siz okullardaki törenleri yasaklıyorsunuz. Hangi akılla ve mantıkla? Hangi cumhuriyet anlayışıyla yasaklıyorsunuz? Yasakçı bir düzen olabilir mi? Cumhuriyeti en üzüntülü olduğumuz günlerde de, sevinçli olduğumuz günlerde de kutlayacağız" diye konuştu.

"Cumhuriyet, bizim cumhuriyetimizdir" diye devam eden Kılıçdaroğlu, "Çocuklar şiirler ezberlemişler. Okullarında okuyacaklar. Konuşmalar yapılacak. Cumhuriyetin ne kadar güzel olduğu anlatılacak. Ama yasak getirildi. Yasağı getirenler, akşam düğüne ve derneğe gidiyorlar. Bunlar yasak değil. 'Cumhuriyeti analım' diyoruz, ama yasak. Bu kafa, cumhuriyeti anlamamış kafadır. Bu düşünce, cumhuriyeti anlayamamış olan düşüncedir. Cumhuriyet farklı bir şeydir. Cumhuriyet tasada ve kıvançta beraber olmaktır.

Cumhuriyetin özelliği budur. Eğer bu özellik kavranamamışsa, yasakçı bir anlayışla cumhuriyet törenleri yasaklandı. Niye yasaklanıyor arkadaşlar? Ankara'da resmi geçit yasaklandı. Resmi geçitte ne yapılır? Resmi geçitte askerler geçer, öğrenciler geçer, emniyet genel müdürlüğü geçer. Kızılay gibi pek çok resmi kurum bulunur. Cumhuriyetin kazanımları, o resmi geçit töreninde halka gösterilir. Orada bir eğlence yoktur. Orada bir gurur tablosu vardır. Siz o gurur tablosunu halkın önünden çekiyorsunuz. Bunlar

doğru anlayış değildir" dedi.

"CUMHURİYET KENETLENMEKTİR"

Eskişehir'den Bursa'ya Cumhuriyet Yürüyüşü için geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bursalılar cumhuriyeti seviyorlar. 'Biz cumhuriyeti seviyoruz, burada her zamanki gibi yürüyüş yapıyoruz, gelir misiniz' dediler. Ben de büyük bir keyifle 'gelirim' dedim. Geliş sebebim bu. Cumhuriyeti Bursalılar ile birlikte kutlamak için. Elbette ki şehitlerimizi anacağız. Depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı anacağız. Onlar için saygı duruşunda bulanacağız. Biz cumhuriyetimizi ve insanımızı seviyoruz. Cumhuriyet

farklı bir şeydir. Cumhuriyet, şehitlerimizin sayısının arttığı, depremde yurttaşlarımızın hayatını kaybettiği bir dönemde, asıl daha fazla kenetlenmemizdir. Cumhuriyet, beraber olmamız ve bir ulus olarak bir birimizin acılarını paylaşacağımız bir gündür. Onun için Bursa'ya da geldim" ifadelerini kullandı.

"CUMHURİYET, İKTİDARI SORGULAMAKTIR"

Cumhuriyetin aynı zamanda yurttaşların siyasi otoriteyi sorgulaması olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bakın, vatandaşlarımız soruyor, 'deprem vergisini nereye harcadınız' diye. İşte cumhuriyet budur. Soru sorma ve sorgulama hakkı verir cumhuriyet yurttaşa. Deprem vergileri ile otoyol yaptık. Niye adını deprem vergisi koydun? O zaman otoyol vergisi yapsaydın. Deprem vergisi ile otoyol yaptın. Güzel. Peki otoyol için topladığın vergiyi ne yaptın? İşte cumhuriyet budur. Onunu için cumhuriyete her zamankinden

fazla ihtiyacımız var. Bursa, cumhuriyetin kalelerinden birisidir. Osmanlı'nın da başkentliğini yaptı. Cumhuriyetin de çok önemli bir kentidir. Ekonomik, ticari ve turizm açısından çok önemli bir merkezdir. Bu merkezde bulunmaktan, milletvekillerimiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte cumhuriyet yürüyüşüne katılmaktan da onur duyacağım" dedi.

"TOKALAŞMAMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile tokalaşmadığı iddiasına ilişkin, "Sabahleyin Anıtkabir'de Başbakan ile tokalaştık. Ona başsağlığımı ilettim. Yani öyle farklı bir şey yok. Yoksa tokalaşmadık diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.