CHP Lideri, Cumhuriyetin 100. yılında nasıl bir Türkiye hedeflediklerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ülkenin iyi yönetilmediğini savunarak, ''Tersini söyleyenlere inanmayın. Mahallenin esnafına, tarladaki çiftçiye, sanayici komşunuza sorun. Onlar hayatından memnunsa biz de memnunuz, değilse işte gerçek oradadır'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen CHP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasına başlarken, ''Bu bir kurultay değil, iktidara hazırlık toplantısı'' diye konuştu.

Japonya'da yaşanan deprem felaketini hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''Japon halkına saygılarımızı, selamlarımızı iletiyoruz. Onların acıları bizim yüreğimizde bunu unutmasınlar'' dedi.

Kendisi konuşmaya başlamadan önce sunucunun salondakilere ''vefakar CHP'liler'' diye seslendiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Bu kelime bana biraz hüznü hatırlatıyor. Artık hüznün yerini kararlılığın alması gerekiyor. Geleceğe inanmış, halkın dertlerini bilen bir duruşa ihtiyacımız var. Bu duruş için buradayız, hedefimiz çözüm. Mazeret üretmeyeceğiz. Bunu söylemek artık bize yakışmıyor'' ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, 92 gün kalan seçimlere en hazırlıklı partinin CHP olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, hükümetin yönetime talip olurken, ''3Y'' ile ''yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla'' mücadele edeceği sözünü verdiğini ancak başarılı olamadığını savunarak, ''Yolsuzluğu bitirdiler mi? Yolsuzluğun adresi ne? Adres AK Parti. Vatandaş telefonla konuşmaya korkuyor. Korkunun adresi AK Parti. Korkunun ecele faydası yok, o güneşi bir gün doğuracağız biz. Yoksulluğu azalttılar mı? TÜİK'in rakamlarına göre Türkiye'de 12 milyon 715 bin yoksul var. Yoksul sayısı ise bir yılda 818 bin kişi arttı. Yoksulluk ile mücadele etmek için iktidar oluyorsun rakamı 12 milyona çıkarıyorsun insanda biraz utanma olur'' diye konuştu.

İktidar göreve geldiğinde devletin borcunun 148 milyar dolar olduğunu bunun 25 Şubat 2010'da 306 milyar dolara çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, 2002'de 2 bin 249 dolar olan kişi başına düşen kamu borcunun ise 2010'da 4 bin 152 dolara yükseldiğini belirtti.

Rakamlarla örnekler veren Kılıçdaroğlu, ''Bunları 'ekonomi çok iyi yönetiliyor' diyenlerin kulağına küpe olsun diye anlatıyorum'' dedi.

Her alanda çözümleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Önce kadınlar, toplumun yarısından söz ediyoruz. Kadınlara seçme seçilme hakkını veren parti CHP'dir. Ama seçme seçilme hakkı yetmez, şimdi CHP onlara ekonomik güvence de verecek. Hedef her evin geliri her ay en az ayda 600 lira olacak. Aile sigortasını getireceğiz, ailede kadını en güçlü konuma getireceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Her yoksul ailede kadının banka hesabına 600 lira yatıracağız. Biz aile sigortasını söyledik, Başbakan 'yoksul sayısı sizin hesapladığınızdan daha fazla' diye itirafta bulundu. Kayıt dışı yoksul itirafını yapan da sözde bu ülkenin başbakanı. Sen yoksul sayısını az göstererek, bir şeyler yapmaya çalışıyorsun, daha fazlaysa bundan utanması gereken sensin, biz çözüm üretiyoruz.''

Geçtiğimiz günlerde bir grup kadınla toplantı yaptıklarını ve kadınlara ''size makarna mı yoksa bulgur mu verelim? Yoksa size hakkınız olan parayı mı yatıralım?'' diye sorduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kadınların parayı istediklerini belirtti.

Aile sigortasının sadece yoksulluğu gideren bir sigorta dalı olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Bu harcamalardan önce yararlanacak olan mahallenin esnafı. Zincirleme gidecek. Esnaf malını daha büyük tüccardan alacak. Reel ekonomiyi güçlendireceğiz, işsizliği de yoksulluğu da yeneceğiz'' dedi.

CHP iktidarında emeklilerin milli gelirden pay alarak, ülkenin birinci sınıf vatandaşı olacağını bildiren Kılıçdaroğlu, ''Size milli gelirden pay vermeyerek sizi ikinci sınıf vatandaş konumuna sokan AK Parti'ye oy veriyorsanız, ikinci sınıf olmayı kabul ediyorsunuz demektir. Etmiyorsanız sırtınızı dönün parlak bir adres göreceksiniz o adres CHP'' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, emekli olan ancak çalışanların sosyal güvenlik destek primini kaldıracağını da söyleyerek, CHP iktidarında intibak yasasını da çıkaracaklarını kaydetti.

Çiftçilerin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, maliyetini kurtarmadığı gerekçesi ile milyonlarca dönüm arazinin ekilmediğini savundu.

Kılıçdaroğlu, ''Ektiğiniz ürünün karşılığını AK Parti size veriyorsa, git oyunu AK Parti'ye ver. Ama ben perişan oldum diyorsan, ben ektiğim ürünün bedelini alamıyorum diyorsan, döneceksin karşında 6 oku göreceksin, onun altındaki kararlı iradeyi göreceksin. Halk için çaba harcayan insan göreceksin, o adrese bir şans tanıyacaksın. Çiftçilere yapılan teşvik 5 milyar lira alınan vergi 6 milyar lira...'' diye konuştu.

Hayvancılığı da değinen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu Hükümet döneminde canlı hayvan ithal edildiğini, Türkiye'nin ''anguslarla'' tanıştığını söyledi.

AA